на живо

За Украйна е въпрос на чест: Искаме да напомним на света какво се случва

Има комендантски час, токът спира, но никой не се предава, разказва легендарният Андрий Шевченко

За Украйна е въпрос на чест: Искаме да напомним на света какво се случва
 

Украйна дебютира срещу Румъния две години, три месеца и 22 дни след началото на руската инвазия.

Националният отбор и Евро 2024 се превърнаха в повод за гордост за опустошена от война страна.

"Посветихме класирането на армията. Имаше много емоции в съблекалнята, но не успяхме да го отпразнуваме със стил. Много хора умират всеки ден, но Украйна е силна нация и ние искаме да го демонстрираме, отново в Германия", каза треньорът Сергей Ребров. "Знаем, че войниците на фронта ни гледат и ни изпращат съобщения. Това е допълнителна мотивация", допълни Александър Зинченко.

Пътят не беше лек. Равенството у дома с Италия (0:0) ги прати в плейофите, а там те се справиха с Босна и Херцеговина - 2:1 и Исландия - 2:1.

"За мен е чест да представлявам страната си в най-трудния момент в нейната история. Много украинци заминаха в изгнание и ние чувстваме тяхната подкрепа, където и да играем. Когато дойдат да ни видят, те отново се чувстват свързани с родината си", настоява Ребров.

"Искаме да напомним на света през какво преминаваме и да покажем, че сме конкурентоспособни и продължаваме да се отличаваме дори по време на война", казва легендарният Андрий Шевченко пред "АФП".

Сегашният президент на Федерацията сравни класирането за европейското с победата на своя сънародник Александър Усик, новият шампион в тежка категория: "Всяка победа, както на терена, така и извън него, е решаваща."

Препятствията, които трябва да преодолеят на терена, са най-малкото. Най-трудното нещо е да се адаптираме към бързо променящата се среда. Имаме много ограничения за сигурност поради въздушните атаки, които понасяме от Русия.

Има комендантски час, токът спира...", откровен е Шева, който е преживял една от тези въздушни атаки, докато е на посещение при президента Володимир Зеленски. "Бях на около два километра от експлозията, усещането беше много силно, но когато отидеш във военна зона, знаеш, че може да се случи."

Руските войници не са човешки същества. Те нахлуха в нашата страна и изнасилват жени пред децата им. Ако помогна да унищожа тези копелета, ще бъда само щастлив", възкликна украинският национал Андрий Ярмоленко, който е роден в Санкт Петербург.