на живо

Блатер: Катар е грешка, световното трябваше да е в САЩ

Всичко беше за пари. Катар закупи изтребители за Франция на стойност около 15 милиарда долара, признава бившият шеф на ФИФА

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер, който ръководи световния футбор от 1998 до 2015 г. разкрива във филм как се е стигнало до домакинството на Катар на Мондиал 2022. Повече детайли се очакват в документалния филм „FIFA Uncovered“, чиято премиера е утре на платформата Netflix.

В интервю за швейцарски медии 86-годишният вече Блатер каза, че домакинството на Катар е било грешка и се е случило в последния момент.

"Планът беше след Русия 2018 САЩ да бъде домакин на световното през 2022 г., като символ на сближаването на тези две страни. Въпреки това, седем дни преди Конгреса на ФИФА през 2010 г., нещата рязко се промениха", спомня си Сеп.

„Мишел Платини ми се обади и ми каза, че нашият план за световното първенство в Русия няма да може да бъде осъществен в САЩ. Той ми каза, че му се е обадил френският президент Саркози, който току-що е имал среща с първия човек на Катар. Саркози му казал да даде на Катар правото да организира световно. Бях против, но тогава Платини ме попита какво бих направил, ако президентът ме помоли да направя нещо. Казах, че не му симпатизирам, защото в Швейцария нямаме президент. В крайна сметка четирите гласа на Платини решиха Катар да бъде домакин вместо САЩ. Това е истината“, призна Блатер.

Блатер разкрива малко за това как Катар се отплаща на Франция за услугата. „Разбира се, всичко беше за пари. Шест месеца след това Катар закупи изтребители за Франция на стойност около 15 милиарда долара“, добавя бившият първи във футбола.