на живо

Искат да вкарат Неймар в затвора за 5 години

Бразилецът ще се яви пред испанския съд

Бразилският футболист Неймар ще се изправи пред испански съд в понеделник по делото за корупция и измама, свързано с разследването на трансфера му от "Сантос" в "Барселона" през 2013 г.

Ищецът, бразилската инвестиционна компания ДИС, иска нападателят да бъде осъден на 5 години зад решетките.

Делото бе образувано вследствие на жалба от ДИС, която притежаваше 40% от правата на футболиста и трябваше да вземе огромен дял от трансфера. От фирмата твърдят, че не са получили парите, тъй като обявената официално сума е била криминално занижена.

Снимка: Reuters

Звездата на "Пари Сен Жермен" отхвърля обвиненията, но загуби обжалването през 2017 г. и това даде ход на делото в Барселона.

Адвокат Бейкър Макензи, който ще защитава Неймар в съда, заяви за агенция "Ройтерс", че испанските власти "нямат юрисдикция и не могат да съдят семейството" на футболиста, тъй като трансферът е извършен от бразилци в родината им.

Адвокатите на Неймар защитават сделката с това, че трансферният пазар във футбола не следва законите за защита на конкуренцията.

Снимка: БГНЕС

"Трансферите на футболистите зависят най-вече от собствената им воля. Играчите не са стока. Следователно, Неймар е личност, която има собствена воля", заяви Макензи за "Ройтерс" и добави, че нападателят има писмено разрешение от "Сантос" да води сам преговори с други клубове.