на живо

Руска гимнастичка получи американско гражданство, вдигна щур купон

Анастасия Назаренко има олимпийска, три световни и три европейски титли

sports.ru

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Анастасия Назаренко организира щуро парти в чест на получаването на американския си паспорт. С руския ансамбъл тя взе златото на олимпийските игри в Лондон през 2012.

Снимка: sports.ru

Назаренко живее в САЩ от пет години, така че дългоочакваното гражданство се оказа повод за грандиозно парти, пише Sports.ru.

„Приятели, интериор в цветовете на знамето, танци и торта със Статуята на свободата са плод на сериозна подготовка. Благодаря на всички, които дойдоха да отпразнуват това важно събитие с мен. Аз наистина го оценявам. Къщата е пълна с цветя", написа грацията в социалните мрежи.

Преди да се премести в САЩ, гимнастичката има ярка кариера на килима. В допълнение към олимпийското злато (с Донскова, Близнюк, Дудкина, Макаренко и Севастянова), тя има три световни титли и три европейски. Спира със спорта след Универсиадата през 2013 г. в Казан, където с ансамбъла взема три от три възможни златни медала. "Исках да се върна за Рио де Жанейро през 2016 г., но не успях", споделя тя. "Имах мечта - втори олимпийски игри. Но трябваше да направя избор и го направих в полза на здравето".

Снимка: sports.ru

По-късно Настя отворя школа по художествена гимнастика в Калининград и редовно провежда майсторски класове. Години по-късно се мести в Ню Йорк. "В Русия идвам като турист“, казва тя през 2020 г.

Училището в Калининград остава без ръководител, но нюйоркското студио Olymp Stretching бързо набира популярност - Назаренко е активна и много популярна в социални мрежи и провежда куп класове.

Снимка: sports.ru

Философията й изглежда проста: „Някои ще видят това като просто разтягане на крака, въпреки че момичетата трябва да могат да го правят красиво. Ежедневен труд, болка и сълзи (в моя случай от 5 годишна възраст), стремеж към цели и резултати. Грация, женственост и сексапил - всичко това е важно за красивото гъвкаво тяло на всяко момиче".

Снимка: sports.ru

Казва, че е напуснала Русия, за да излезе от зоната си на комфорт: „Разбрах, че преместването в Америка е подходящо за следващото предизвикателство. Дори след гледане на холивудски филми. Америка ме зарази! Честно казано, успях да се преместя за постоянно и да остана тук да живея от петия път. Не веднага. Освен това родителите ми наистина не искаха да ме пуснат и освен това някои роднини ми прошепваха в ухото колко лоша идея е това. Но я се опитайте да разубедите един Козирог! Взех решение и тръгнах. И не съжалявам по никакъв начин."

Снимка: sports.ru

За финал Назаренко коментира и предложението на шефа на МОК Томас Бах руските спортисти да се дистанцират от режима на Путин в замяна на неутрален статут. „Моите сънародници никога няма да направят това. Те лакират ноктите си в цветовете на руското знаме още от 6-годишни".