на живо

Винер: Дина и Арина Аверини са олимпийски шампионки!

Двете са с огромен принос за историята на художествената гимнастика, коментира Алексей Немов

Винер: Дина и Арина Аверини са олимпийски шампионки!

Първата дама на руската художествена гимнастика - Ирина Винер, разказа какво ще правят Дина и Арина Аверини, след като се оттеглят от спорта.

"Те свършиха страхотна работа и сега са ангажирани в държавна работа. Те са олимпийски шампиони", каза ръководителката на федерацията по художествена гимнастика.

Дина Аверина е 18-кратна световна шампионка по художествена гимнастика и сребърна медалистка от олимпиадата в Токио през 2020 г. Титлата спечели Линой Ашрам (Изр).

Арина спечели световните първенства пет пъти и зае четвърто място на олимпийските игри.

"Много ви благодаря на всички за подкрепата и вярата в нас. За пътуването, което публиката преживя с нас. Дълго мислихме за това, разговаряхме с Ирина Александровна (Винер).

Имаме много планове за бъдещето. Това е нов етап от живота за нас, но ще бъде интересен и наситен, макар и труден. Гимнастиката ще остане в сърцата ни", цитира R-Sport отговора на сестрите Аверини.

По темата се включи и легендата Алексей Немов - четирикратен олимпийски и петкратен световен шампион по спортна гимнастика.

"Когато говорим за хора, които са печелили световни първенства толкова много пъти, това предполага, че те са с много важен принос за историята на художествената гимнастика.

И без спечелените златни олимпийски медали, които за съжаление не им дадоха по субективни причини, според мен момичетата заслужават искрено уважение.

Всичко има своето време. Тук човек е свободен сам да определя съдбата си. В крайна сметка говорим за професионален спорт, травматичен, но в същото време изискващ да си постоянно във форма. Затова подкрепям тяхното решение.

Особено сега, когато нямаме възможност да мерим сили с най-добрите на олимпийските игри.

Затова мисля, че е време да помислят за себе си, за бъдещия си живот. Само така ще бъдат полезни на себе си и страната. Трябва да предадете своя опит на по-младото поколение и да отгледате нови олимпийски шампиони", коментира Немов.