на живо

Хванаха петима с допинг след Париж 2024

6130 проби са били направени покрай Игрите

Reuters
 

Петима са хванатите с допинг след 33-ите летни олимпийски игри в Париж. Международната агенция за допинг тестване (ИТА) съобщи, че покрай форума са направени 6130 проби, взети от 4150 различни спортисти. Те са от урина и кръв.

Най-тествани бяха тези с най-големите отбори в Париж: САЩ, Франция, Китай, Австралия и Великобритания. Агенцията поясни, че близо 90% от участниците, които са участвали, са били тествани поне веднъж преди откриването на най-голямото спортно събитие.

"ИTA може също така да докладва за над 40 нарушения на антидопинговите правила, произтичащи от дейностите по тестване, извършени от името на нейните партньори преди игрите, отнасящи се до спортисти, които е трябвало да участват“, се казва в съобщението.

Петте положителни теста в Париж са от два случая в джудо и по един в лека атлетика, водни спортове и бокс. Намерените вещества са анаболни стероиди и диуретик.

Снимка: Reuters

Уличените спортисти от Афганистан, Боливия, Конго, Ирак и Нигерия бяха отстранени преди състезанието или резултатите им бяха анулирани.

Агенцията за тестване ИTA беше създадена от МОК през 2016 г., за да осигури повече независимост на глобалната антидопингова борба и да управлява програмите за тестване от името на спортните органи.