на живо

Стоичков: Лешоядите изолираха Марадона от истинските му приятели

Диего никога не забрави откъде е тръгнал, каза Камата в предаването "120 минути" по bTV

Стоичков: Лешоядите изолираха Марадона от истинските му приятели

Диего Армандо Марадона остана завинаги на 60 години. Близо месец след юбилейния си рожден ден, световният шампион с Аржентина от 1986 г. почина от сърдечен удар. 

Кончината му потопи в сълзи целия спортен свят. Христо Стоичков бе в добри отношения с великия Марадона. Двамата се запознават в началото на 90-те и се радват на взаимно уважение.

В интервю за предаването "120 минути" по bTV Камата говори за връзката си с аржентинеца. Според легендата на българския футбол през целия си живот Марадона е бил заобиколен от лешояди, които са го отдалечили от истинските му приятели.

Стоичков е една от звездите, които са поканени от Диего на неговия последен мач в Аржентина, с който се сбогува с публиката през 2001 г.

Марадона обещава да върне жеста и да пристигне в София по случай 50-ия рожден ден на Камата. Нещо, което не прави. След този случай Стоичков споделя публично: "Винаги ще го обичам, но той се изгуби!".

Снимка: Getty Images

"Беше 1990-91 г. За мен беше лесно да се запозная с него. Знаем кой е Диего Армандо Марадона. Оттам нататък уважението и обичта един към друг не ни напуснаха. Макар в някои от нашите периоди да е имало някакво разминаване. Може би аз някъде съм грешил, може би и той някъде е сгрешил. Когато сме имали възможност да сме заедно, сме изяснявали нещата. Заболя ме, че не дойде на моя бенефис. Впоследствие разбрах истината защо не е могъл да пътува до България... Има неща, които хората не трябва да знаят.", каза Стоичков.

"За мен си остава приятел. Запомних го с едно голямо сърце. Не забрави откъде е тръгнал."

"Аз съм чувствителен човек, като всеки един. Той също беше такъв. Винаги е помагал на много хора, на много деца. Той беше човек, който обичаше себе си. Лишил се е от много неща, но дойдоха времена, в които много от неговите приятели в кавички, аз ги наричам лешояди, успяха да се доближат до него, и успяха да го изолират от истинските му приятели. Вчера не можах да ги видя там (на погребението). Когато беше жив - всеки ден бяха покрай него. Вчера ги нямаше".

Снимка: Getty Images

"Той обичаше топката. Играеше за колегите, играеше за себе си", сподели българският ас.

"Както и да го изпратя, той няма повече да се върне. Няма как да се прегърнем отново."

Стоичков разкри и какво си е казал с Марадона при последния им разговор.

"Говорихме, може би, след бенефиса. Казах му, че той винаги ще е обичан от мен и от моето семейство. Почувствах в говора му една тъга. Но аз му простих. Защото на приятел се прощава. Вратата ми винаги е била отворена за него. Тежко е. Помня само хубавите неща с Диего, това, което ни е радвало", завърши Камата във включването си от Маями.