на живо

10 000 евро награда за информатора на Световната антидопингова агенция

Рускинята Юлия Степанова ще получи премията си на 6 декември в Берлин

Getty Images

Рускинята Юлия Степанова ще бъде наградена с 10 000 евро от фонда за подпомагане на жертвите на допинга в Германия, съобщава агенция „Интерфакс”.

30-годишната атлетка е основният информатор на Световната антидопингова агенция в мащабното разследване, довело до дисквалификацията на руските лекоатлети от олимпийските игри в Рио.

Според „Интерфакс”, Степанова, която през декември 2014 г. избяга в Германия заедно със семейството си, ще бъде отличена на церемония на 6 декември в Берлин. Припомняме, че Юлия и съпругът й Виталий – бивш служител на руската антидопингова агенция направиха скандални признания за допинга в елитния спорт в родината си, участвайки в документалния филм на немския журналист от телевизия АRD Хайо Сепелт.

„Разобличаващите показания на Юлия и Виталий Степанови доказаха пред света, че в Русия секретните служби и допингът са две паралелни системи. Техните показания стоят в основата на успешната борба с допинга, която Световната антидопингова агенция в последно време”, коментира пред „Интерфакс” Инес Гайпел – бивша лекоатлетка на ГДР и настоящ президент на фонда за подпомагане жертвите на допинга в Германия.

На 1 юли Международната федерация по лека атлетика, съвместно с Международния олимпийски комитет разреши на Степанова да участва на игрите в Рио под неутрален флаг. През 2013 г. тя бе наказана за 2 години за употребата на допинг – наказание, което изтече през есента на миналата година.