на живо

Ястребът Руфъс, ягоди, сметана и други любопитни факти за "Уимбълдън"

Време е за най-чакания турнир в света на тениса

Reuters

Днес започна най-чакания турнир в света на тениса - "Уимбълдън". Българските фенове отново ще следят отблизо изявите на Григор Димитров, а хаштаговете #МачкайГришо със сигурност ще залеят социалните мрежи.

Затова в разгара на първите двубои на свещената трева на кортовете на "Ол Инглънд Клъб" ви представяме 10 интересни факта за "Уимбълдън"

1. 8 мм трева 

Снимка: Reuters

"Уимбълдън" е един от четирите турнира от Големия шлем и е единственият на трева. Тревата се поддържа стриктно през цялата година, а по време на турнира се поддържа на височина точно 8 мм.

2. 1877 година

"Уимбълдън" е най-старият тенис турнир в света, провежда се от 1877 година.

3. Белите екипи

Правилата на "Уимбълдън" задължават всички участници да спазват строго определен дрескод. Състезателите трябва да бъдат почти изцяло в бяло, а ако някой от съдиите прецени, че облеклото не отговаря на изискванията, може да поиска от тенисист да смени дрехите си.

Снимка: Reuters

Например, през 2013 г. на шампиона Роджър Федерер му бе отказано да смени обувките си за следващия мач заради оранжеви подметки.

4. Бели топки

По време на турнира се използват 54 250 топки за тенис. Всяка топка се подменя на 7 до 9 мача, за да бъде сигурно, че топките са в перфектна форма. Тези, които не се използват, се държат в хладилен контейнер, за да бъде всичко в най-добро състояние. Интересен факт е, че на "Уимбълдън" някога се е играло с бели топки, но от 1986 г. те са заменени с жълтите, за да ги направят по-видими за телевизионните камери.

5. Ястребът Руфъс

Снимка: Reuters

Всяка сутрин, в дните на провеждане на турнира, ястребът Руфъс се освобождава и обикаля на небето над "Уимбълдън", за да изплаши местните гълъби. Той не ги наранява, а е обучен да ги отблъсква от кортовете.

Руфъс има профили в "Туитър" и "Инстаграм", където го следват хиляди фенове. През 2012 година всички почитатели на турнира изпаднаха в паника, защото Руфъс беше откраднат за кратко.

6. BBGs

Около 250 момчета и момичета, известни като BBGs (Ball Boys and Girls), имат трудната задача да следят всички тези бързодвижещи се тенис топки. Месеци преди турнира, BBGs преминават през интензивна подготовка, за да се подготвят за "Уимбълдън". Средната възраст на децата е 15 години. До 1985 г. на централния корт не е имало Ball Girls.

7. Ягоди и сметана

През 2017 година на всички посетители са сервирани 23 тона ягоди и 7 000 литра прясна сметана. Ако трябва да сложите тези плодове в една линия, те ще се простират на почти 37 мили.

Снимка: Reuters

8. Игра без реклами

На "Уимбълдън" не е разрешено да се поставят реклами на нито един от кортовете, включително и на централния, където се играят най-ключовите мачове.

9. Борба с дъжда

Централният корт вече е снабден с прибиращ се покрив, за да се избегнат закъсненията на мачовете при дъжд. Дъждът е проблем за организаторите от основаването на престижната надпревара.

Снимка: Reuters

10. Жребий за билети

Билетите се раздават предимно чрез теглене на жребий - може да си закупите пропуск и в самия ден на мача, но за всички ентусиасти, които все пак не успеят да видят свещените кортове на "Уимбълдън", обиколките на музея са достъпни през цялата година.