на живо

106:0! Урок или унижение?

Гимназиален мач по американски футбол разбуни духовете отвъд Океана

В гимназиалния американски футбол разликата в класите може да е огромна. Толкова голяма, че от едната страна да са талантливи и амбицирани бъдещи звезди, а от другата - просто трениращи любимата игра.

Неравностойните мачове отвъд Океана не са рядкост, но какво да кажем, когато крайният резултат е... 106-0?

Не, няма грешка! "Ингълууд" размаза "Морнингсайд" с трицифрена разлика, привличайки вниманието на медиите. Унизителният резултат обаче предизвика и дискусия относно спортсменството на това ниво.

Въпреки че отборът му отбеляза 59 точки само в рамките на първата четвъртина, треньорът на "Ингълууд" Мелвин Джеймс отказа да смени титулярите си и погромът продължи до последно. В хода на двубоя победителите дори играха за две точки, вместо да стрелят за една.

Джеймс разгневи колегите си и с отказа да коментира мача.

"Надявах се да съм прочел грешно. 106:0 с 13 тъчдаун подавания и да играеш за 2 точки при преднина от 100... От нас се очаква да преподаваме на младите житейски уроци. Какво е посланието на този служител? Тъжно.", коментира треньорът на Тесоро Лас Флорес - Мат Постън.

Последва извинение от директора на "Ингълууд".

Случая коментира и легендарният баскетболен говорител Дик Витале, който написа в социалната мрежа "Туитър", че Джеймс е разочарование за всички в треньорската професия.

Любопитното е, че 106-0 всъщност не представлява рекорд в американския гимназиален футбол. През далечната 1916 г. "Джорджия Тех" отнася "Къмбърланд" с 222:0, след като последните спират своята програма и излизат с отбор от ентусиасти.