на живо

11 доказателства, че във футбола са нужни железни нерви….и още нещо (ВИДЕО + СНИМКИ)

Един материал, провокиран от случката Хара – Кавани

Футболът е контактен спорт и всяка една част от тялото на играчите е заложена на карта. От това най-вече се възползват по-хитрите сред тях, защото им дава възможност да провокират опонентите си по всевъзможни начини.

Виждали сме удари без топка, настъпвания, плюнки, че дори и ухапвания. Понякога обаче “мишената” е друга, а именно – слабините и задните части на противника. На футболистите им се налага да внимават и докато празнуват гол, защото опасността дебне отвсякъде.

Представяме ви колекция от най-интересните случки от този тип:

1. През 2001 година Хосе Антонио Рейес бе изгряваща звезда. 17-годишният нападател вкара 8 гола в 30 мача с екипа на Севиля в Примера дивисион. Рейес обаче със сигурност няма да забрави попадението, което отбеляза във вратата на Валядолид. Съотборникът му Франсиско Гаярдо наистина се радваше на формата, която демонстира младока, но го показа по нестандартен начин:

2. Кувейт не е държава с особени традиции във футбола. Качеството на местното първенство е ниско, но  в никакъв случай не можем да кажем, че то е безинтересно. Случки като тази го доказват:


A Hilarious Football Player in Kuwait put his... by wittyfutty

3. Действието се развива в Монтевидео, Уругвай, където шампионът на страната Пенярол посреща Лига де Кито (Еквадор) в мач от турнира Копа Либертадорес. Домакините печелят с 1:0. Мачът е яростна битка за всяка педя терен, а страстите достигат своя връх в средата на второто полувреме:

4. Отново сме в Южна Америка. През сезон 2012/2013 Университарио посреща Инти Гас на своя “Естадио Монументал” в мач от шампионата на Перу. Домакините току-що са отбелязали и вече усилено търсят второ попадение, с което да сложат точка на спора. Халфът на “белите” Диего Гуаставино е фаулиран в средата на терена, а след това опитва бързо да поднови играта. Амилтон Прадо от Инти Гас обаче е на друго мнение и се стига до следната куриозна ситуация:

5. Навярно сте чували за “Лудата банда” на Уимбълдън и лидера ѝ Вини Джоунс. Бившият уелски национал имаше репутация на лошо момче заради изключително грубата си игра. Високи шпагати, влизания с двата крака и обиди по адрес на противниковите футболисти - всичко това бе част от поведението му на терена. През 1988 година Джоунс  стигна нови висини, стискайки тестисите на Пол Гаскойн по време на мач от Висшата лига. 

Снимка: .dailystar.co.uk

6. Джеймисън Олаве, защитник на Ню Йорк Ред Булс, посегна към слабините на Олмес Гарсия от Риъл Солт Лейк при равенството 1:1 между двата тима в среща от местната МЛС. Интересното в случая е, че единствено потърпевщият Гарсия получи жълт картон….за симулация. 

7. По време на мача между Рода и АЗ Алкмаар играчът на домакините Гай Рамос подходи по нестандартен начин в стремежа си да изнерви футболиста на гостите Арон Йохансон. 28-годишният защитник хвана съперника за половия орган и намери това за много забавно.

Реферите не го видяха, а Йохансон се опита да привлече вниманието им, обяснявайки какво всъщност се е случило. Никой не му повярва и Рамос се измъкна, но по-късно в срещата успя да си заработи два жълти картона и беше изгонен. Американският нападател на АЗ Алкмаар пък отговори с гол и асистенция, като в крайна сметка двубоят завърши 2:2.

8. Карлос Валдерама (Валядолид) срещу Мичел Марикон (Реал Мадрид):

9. Незабравимото лято на 1994 г. ще бъде помнено вечно от всички българи. Освен невероятните мачове и фамозните голове на нашите, имаше и много добро настроение в лагера на националите, което със сигурност помогна за завоюването на бронзовите медали.

Една от закачките в отбора ни ще остане вечна. Главни действащи лица в нея бяха Илиян Киряков и Красимир Балъков. Случи се по време на осминафиналния двубой на България с Мексико, спечелен от нашите с 4:2 след изпълнение на 11-метрови наказателни удари.

"Лъвовете" победиха "ацтеките", а по време на радостта от победната дузпа на Данчо Лечков, Илиян Киряков бръкна с пръст в задните части на Краси Балъков, което не остана незабелязано от камерите. Този момент предизвика доста забава и смях сред футболните запалянковци. Помни се и до днес:

10. Изминалият сезон в Серия "А" бе дебютен за левият бек на Рома Хосе Холебас. Първия си гол в Калчото гръцкият национал вкара в двубоя с Интер, спечелен от “джалоросите“ с 4:2. Защитникът отбеляза второто попадение за римляните в мача, след прекрасна самостоятелна акция. По всичко изглежда, че съотборниците му наистина се радваха за него:

11. През 2011 година футболната федерация на Иран отстрани двама футболисти на Персеполис от местното първенство заради "неморално празнуване след гол". Мохамед Носради и Шейс Резаей получиха забрана да стъпват на който и да е стадион в страната и бяха освободени от клуба си.