на живо

11 поредни провала или чудо?

Мачът България - Англия ще се играя под сянката на опасения за расистки прояви на трибуните

Lap.bg

Българският национален отбор по футбол ще излезе срещу тима на Англия в едно спортните събития на годината у нас. Мачът от квалификациите за европейското първенство през 2020 г. ще започне в 21:45 ч. на националния стадион "Васил Левски" днес (14 октомври).

"Лъвовете" са на последно място в групата и вече загубиха шансове за класиране на шампионата през квалификациите. В предишния мач те завършиха 1:1 като гости на Черна гора и утежниха още положението си. Националният тим няма победа от цяла календарна година или 10 поредни мача.

Англичаните имат за какво да се реваншират на своите привърженици, след като допуснаха Чехия да направи обрат у дома и да победи с 2:1 в предишния мач. Възпитаниците на Гарет Саутгейт все пак продължават да са лидери в класирането в групата и запазват статута си на абсолютни фаворити за първото място.

Напрежението на терена и по трибуните ще е осезаемо не само заради футболната игра. Срещата ще се изиграе на фона на грозен расистки скандал.

Снимка: Lap.bg

По време на първия мач между двата тима на “Уембли”, завършил с победа 4:0 за домакините, български привърженик беше изведен от трибуните и задържан от полицията заради расистко подвикване към Рахийм Стърлинг. В Англия осъдиха остро тази проявя, припомняйки, че българските футболни привърженици често си служат с обиди на расистка основа и от УЕФА не пестят наказания за тях, както и случка от 2011 г., когато трима английски национали получиха обидни квалификации.

От българския футболен съюз протестираха с писмо до УЕФА.

Националите на "Трите лъва" пък заявиха, че биха напуснали терена, ако чуят расистки скандирания.

Снимка: Lap.bg

България вече получи няколко наказания от УЕФА заради неприемливи подвиквания. Дори за мача с Англия част от трибуните на "Васил Левски" ще бъдат затворени и покрити с транспарант, на който пише "Не на расизма". Ново подобно провинение може да доведе до мач на празни трибуни и солидна глоба за Българския футболен съюз.

Всъщност националите нямат спечелена точка срещу Англия от 20 години насам. През 1999 г. двата тима завършиха 1:1 в среща от европейските квалификации. Последваха 4 мача, в които "лъвовете" не успяха да вкарат гол, а за сметка на това получиха общо 11.