на живо

117-ият в света детронира Новак Джокович

Победителят може да срещне Григор Димитров на осминафинал в Мелбърн

Getty Images

117-тият в световната ранглиста - узбекът Денис Истомин, поднесе изненадата на Откритото първенство на Австралия, побеждавайки миналогодишния шампион Новак Джокович. Срещата между двамата от втория кръг на надпреварата беше изключително драматична и продължи 4 часа и 48 минути. В крайна сметка сърбинът отстъпи с 6:7(8), 7:6, 6:2, 6:7(5), 4:6.

Джокович е шесткратен шампион на турнира, но не показа познатата си форма. От другата страна на корта представителят на Узбекистан, който през миналия сезон изпадна от Топ 100 на световния тенис, съумяваше да се противопостави ефективно и не се поддаде на напрежението.

Новината за отпадането на Джокович, който е номер 2 в световната ранглиста, след като миналия сезон отстъпи лидерската позиция на Анди Мъри, е добре дошла за българския представител в Мелбърн - Григор Димитров. Той се класира за третия кръг след победа над корееца Хьон Чун и ще играе срещу Ришар Гаске. Победителят от срещата пък ще се изправи срещу Истомин или Пабло Кареньо Буста на осминафинал.

Джокович не е изпадал на толкова ранен етап от турнира от 2008 г. насам, когато Марат Сафин го победи във втори кръг.