на живо

12 рунда вяра, кураж и търпение

Кубрат Пулев подаде на хиляди българи хапче против смачканото ни самочувствие

Кубрат Пулев е новият европейски шампион по бокс в тежка категория. Постигна го в 12 рунда в Хамбург и с удари, равносилни на 400 тона тежест, с които прати Дерек Чисора да нощува в интензивното.

Тази титла му принадлежеше и преди три години. Тогава той се отказа от нея. Не му стигаше да е пръв в Европа. Мечтаеше да е властелин на планетата. 

Възможно най-скоро.

Пряк път към върха обаче няма. След загубата от Кличко, Кубрат мина през своята Голгота. Животът му даде уроци, които в Хамбург, българинът показа, че е научил.

Болен, с температура, но с юнашко сърце и шокираща немска дисциплина, с поглед, който обръщаше наопаки лицето на Чисора още преди това да е сторила ръкавицата, Пулев спечели.

Мнозина не вярваха, че той може да се промени. Да изиграе брилянтни 12 рунда в защита. Не вярваха и че своенравната в миналото Кобра може да чака търпеливо плячката си, без да се изкуши да захапе смъртноносно. Не вярваха, че той някога въобще ще се завърне.

Но той вярваше. Мълчеше. И работеше.

Кубрат заключи емоциите и рисковете в шкафчето, където прибра и калпавите ръкавици, които му пробута Кличко през 2014. Ръкавиците от боя с Чисора не стават за нищо. Толкова са прокъсани. Но тях, Кубрат, със сигурност ще пази. Ще ги постави редом до пояса, от който не отлепи ръце и поглед миналата нощ.

Пулев не каза лоша дума за Чисора. Пръв попита треньора му колко сериозно е състоянието му. В хода на битката стовари ляв прав в носа на британеца след гонга и моментално му поиска прошка.

Но така е в бокса. Мъжка игра за големи момчета. Училище за морал и достойнство. България може да бъде горда. В нечистоплътните времена, в които живеем, го има Кубрат Пулев, който се бие докато не му изтръпнат ръцете за едната чест. Българите имат нужда от подобен герой, който в събота в полунощ влезе неканен в стотици домове. Закара хиляди в трибуните, които просълзиха шампиона, запявайки "Мила родино" след последния гонг.

Един бой като хапче против смачканото самочувствие на нацията.

Един 12-рундов урок по вяра, кураж и търпение.

P.S. Чисора, а ти опитай пак.