на живо

120 млн. евро, които преместиха Суперкупата на Испания на 4000 км от дома

За първи път съдбата на трофея ще се реши след турнир между 4 отбора

Мачът, който ще определи носителя на Суперкупата на Испания, ще се изиграе на 4000 км от страната - в Саудитска Арабия! За първи път в историята на трофея, не два, а цели 4 отбора ще спорят за едно от най-важните отличия на една от най-футболните нации в Европа!

Срещите може да гледате пряко по bTV Action от 21:00 ч. на 8 и 9 януари, а финалът е на 12 януари от 19:30 ч.!

Тези промени шокираха не само привържениците, но и самите футболисти. Защо този турнир ще се играе там? Защо ще играят четири отбора? И как така това ще се случва в следващите 3 издания?

Отговорът е 120 млн. евро!

Толкова е стойността на сделката между испанската "Ла Лига" и новият домакин - Саудитска Арабия. Стадион "Крал Абдула" в град Джеда ще бъде домакин на 3 мача. Те ще могат да бъдат наблюдавани на живо от 64 хиляди привърженици по трибуните. 

Снимка: Getty Images

Решението предизвика вълна от негативни реакции към организаторите, като дори националната телевизия в Испания отказа да предава на живо сблъсъка. Причината е в системното погазване на човешките права в страната. От Саудитска Арабия реагираха веднага, като обособиха специален сектор на стадиона, в който ще могат да присъстват жени. Преди 2 години това беше немислимо, като дори в обществените сгради имаше два входа за двата пола. Днес дамите може да шофират свободно и да пътуват извън страната без придружител.

Снимка: Getty Images

Спортните събития, които все по-често се организират в страната, наложиха промяната. На същия стадион преди година се изигра мача за Суперкупата на Италия например.

Не си мислете, че тимовете, в случая "Барселона", "Реал" Мадрид, "Валенсия" и "Атлетико" Мадрид, са се съгласили да пропътуват това разстояние само за да помогнат за модернизирането на Саудитска Арабия. Част от тези 120 млн. евро и по точно 20 млн. ще бъдат разпределени между участниците. С приходите от билетите, наградата за победителя може да достигне над 11 млн. евро. Е, и красивия трофей!

Снимка: Getty Images

Как ще се чувстват тези 4 тима в новите условия?

Гледайте полуфиналите по bTV Action:

"Валенсия" - "Реал" Мадрид, на 8 януари, от 21:00 ч.

"Барселона" - "Атлетико" Мадрид, на 9 януари, от 21:00 ч.

Както и финала на 12 януари от 19:30 ч.!