на живо

15-годишен гений превзема света на снукъра (ВИДЕО)

Приказката на Бен Мертенс започва с... награда от панаир

Всички говорят за детето чудо на снукъра! 15-годишният белгиец Бен Мертенс влезе в историята, превръщайки се в най-младия снукър играч с победа в квалификациите за световното първенство. Той се наложи с 6:2 над Джеймс Кейхил, който поднесе голямата изненада през миналата година, отстранявайки легендата Рони О'Съливан още на старта.

Следващото препятствие за Мертенс, във втория от четирите кръга в Шефийлд, е представител на домакините - световният №77 Сам Беърд. Стъпка по стъпка, суперталантът се приближава до основната схема в "Крусибъл".

Всъщност Бен не е единственият тийнейджър, на когото специалистите предричат бляскаво бъдеще. Към тази група можем да добавим година по-големия Антони Ковалски (Полша) и 14-годишния Юлиан Бойко (Украйна). Мертенс обаче може да се похвали със световна титла при под 16-годишните, завоювана през 2018 г., когато бе само на 13.

Приказката на Бен е необикновена и започва с... награда от панаир в родния му град Ветерен. Тогава 8-годишното момче решава да опита късмета си в една от популярните игри - лов на патици. Разбира се, не на истински. Успява да хване една със специална маркировка и избира да се прибере у дома с миниатюрна маса за снукър, висока 10 см.

Треньорът Гери де Мол, собственик на завод за марципани, спонсориращ Откритото първенство на Белгия, казва, че останал впечатлен от таланта на малкия Бен.

"Върна се от панаира с масичка за снукър. На нея беше безгрешен, вкарваше всяка топка. Веднага си помислих, че това може да е началото на нещо специално. Сега Бен прави 147-ци на тренировка всяка седмица. Вярвам, че ако е във форма, има силите да победи всеки.", споделя Де Мол.

Мертенс и Де Мол са в основата на популяризирането на снукъра в Белгия. За него допринася и Люка Бресел - единственият европеец с ранкинг титла.

Бен, който дебютира в турнирите с успех срещу поляка Адам Стефанов в първия кръг на "Пол Хънтър Класик" през август 2018 г., казва, че сега няма проблеми с камерите, защото вече е участвал в телевизионен турнир.

Дали победният ход на малкия гений в Шефийлд ще продължи - предстои да разберем съвсем скоро.