на живо

Кристиано Роналдо - пет "Златни топки" и едно "златно" сърце (ВИДЕО)

16 благородни постъпки на португалската суперзвезда

Внушителният трансфер на Кристиано Роналдо в "Ювентус" още повече увеличива възнаграждението на футболиста, което ще възлиза на 500 000 паунда седмично. Играчът има сключени спонсорски договори и с част от най-големите компании в света. 

Докато получава голяма заплата, вече бившият футболист на "Реал" Мадрид дава солидни средства и за благотворителност, с което печели уважението на множество фенове на футбола по цял свят.

Роналдо е носител на 5 "Златни топки", 4 "Златни обувки", но е показал, че има и "златно" сърце.

16 благородни постъпки на Кристиано:

Неговата "Златна обувка"

През 2011 г., Кристиано Роналдо печели "Златната обувка" след 40-те си попадения под наставлението на Жозе Моуриньо, въпреки че "белите" не правят впечатляващ сезон, завършват втори и стигат само до полуфиналите в Шампионската лига.

Вместо да запази наградата си в трофейната зала, португалецът не се замисля и за секунда, продава наградата, а събраната сума дава за благотворителност. Обувката е продадена на аукцион за 1,2 милиона паунда, а средствата са използвани за изграждане на няколко училища в раздираната от войни Газа.

"Златната топка"

През октомври 2013 г. Роналдо се разделя и със спечелената  "Златна топка", която продава на търг на гала вечер в Лондон. Целта на събитието била да се съберат средства за деца в опасност и имащи заболявания по рождение. Организацията продава ценния трофей на седмицата за 530 000 паунда.

Посланик на добри каузи

Роналдо продължава да използва своята платформа на голям спортист, за да събира средства за благотворителност. Посланик е на 3 от най-големите организации за набиране на средства за благотворителност, сред които УНИЦЕФ, като португалецът е изразявал подкрепата си и за много други по-малко известни организации.

При спечелването на "Златната топка" през 2014 г., в речта си Роналдо споменава за група деца, болни от левкемия, изразявайки надежда, че ще се възстановят. Миналата година Кристиано записа и видео, насочено към децата, които са станали жертви на конфликта в Сирия. Той ги нарече "истински герои", а встъпителните му думи бяха: "Аз съм с вас!".

Играчът се поля и с кофа вода (Ice Bucket Challenge) и да дари определена сума за подпомагането на деца в неравностойно положение.

Спечелени бонуси

Преминалият през "Манчестър Юнайтед" футболист не се свени да дава и от възнаграждението, което получава за представянето си на терена. През 2013 г. бившият футболист на "Реал" Мадрид е част от отбора на сезона на УЕФА, а бонусите, които получава в размер на 100 000 евро, дарява на "Червения кръст".

Година по-късно, звездата на Португалия печели десетата Шампионска лига с "белия балет" и получава възнаграждание от почти половин милион паунда. Тях той решава да даде на трите фондации, на които е посланик.

Даряване на кръв

32-годишната звезда на футбола, за разлика от огромна част от своите колеги, няма татуировки. Причината е, че играчът дарява кръв и поощрява останалите да следват примера му. Хората, които са се татуирали, също могат да се включат в тази благородна инициатива, но не веднага, а след изминат период от време, поради риск от инфекции.

През 2015 г., във връзка с кръводаряването, Роналдо заявява: "Всичко зависи от нас. Всеки може да дарява кръв. Всяка такава благородна постъпка помага на трима души, които имат кръвозагуба."

В помощ на пострадалите

Добрите постъпки на португалеца продължават и през 2015 г., когато помага на пострадалите след земетресението в Непал през април. Около 9 000 души са жертвите на природната стихия, а броят на ранените възлиза на над 22 000.

Роналдо е дарил 5 милиона паунда на организацията "Спасете децата!", целяща именно да помогне на страдащите.

Спонсор на център за борба с рака

Майката на Кристиано - Долорес Авейро, оздравява от рак на гърдата през 2007 г.

Бившият играч на "Манчестър Юнайтед" решава, в знак на благодарност, да дари 120 000 паунда на центъра за борба с рака в Португалия, където майка му се е възстановила. 

Среща се със сираче

В столицата на Ливан, Бейрут, фенът на "Реал" Мадрид Хайдар остава без родители, които загиват при атентат.

Местен репортер се свързва с най-популярни испански клубове, а "Реал" Мадрид се отзовава на предложението. Стига се до среща на момчето с играчи на тима, но при съзряването на Кристиано детето не може да скрие сълзите си.

Помага на свой малък фен

Роналдо е впечатлен от историята на малкия Нухузет Гилен - 9-годишно момче с диагноза рак в последен стадий. След като разбира за това, футболистът изпраща шофьор да доведе семейството до хотела, в който са отседнали играчите на "лос бланкос". Пристигат, а Кристиано веднага се шегува с момчето: "Не искаш ли да кажеш нещо?", пита той. 

Футболистът дори посвещава гол на детето. Нухузет е поканен във ВИП ложата, а получава фланелката с номер 7.

След като води разговор с бащата на Гилен, петкратният носител на "Златната топка" разбира, че не може да бъде направено много за момчето, въпреки че съществува експериментално лечение в САЩ, за което седмицата на секундата плаща.

Когато състоянието на малгучана се влошава, Роналдо поема всички разноски, които са на стойност стотици хиляди, както и лечение в частен медицински център. Играчът помага повече от година, но през месец март 2013 г. момчето губи битката с рака.

Щедър с времето си

Често футболистът е цел за нахлуващите привърженици на терена за някоя и друга снимка или селфи. Вместо обаче да ги игнорира, португалецът осъзнава колко ценен спомен би бил за определения фен, затова винаги спира и се снима. В доста случаи дори дава знак на охраната, че позволява запалянкото да отиде при него.

За Роналдо представлява удоволствие след срещите да хвърля тениската си в трибуните, да подписва автографи и да си прави снимки с запалянковците.

Отговаря на молбата на малък фен

През 2014 г. майката на 10-месечния Ерик Ортис Крус моли Роналдо да дари фланелка за възстановяването на момчето, което има проблем с развитието на мозъка.

След като разбира за случая, седмицата плаща 55 000 паунда за операцията на детето и обещава, че ще покрие всички бъдещи разходи по лечението. 

Футболистът подарява на Ерик и екип с автограф.

Счупена ръка

По време на предсезонна приятелска среща в Борнемут, Роналдо изпълни един от марковите си преки свободни удари в публиката на "Виталити Стейдиъм". За съжаление, изстрелът на играча срещна ръката на 11-годишно момче и я счупя. Още след досега на топката с детето, от гримасата на Кристиано се усеща, че е станало напълно неволно.

Клубният президент - Флорентино Перес, веднага извиква малчугана, а португалецът му подарява своя подписана фланелка.

По време на Шампионската лига друго момче е ударено с топката от Кристиано, който мигновенно му дава тренировъчния си екип.

Най-добрият приятел

Роналдо е кум на агента си - Жорже Мендеш, на сватбата му със Сандра през 2015 г. Петкратният носител на "Златната топка" решава да му направи щедър подарък - цял остров в Гърция, който е на стойност почти 40 милиона паунда.  

Покана за Фернандо

Легендата на "Рейнджърс" - Фернандо Риксен, е диагностициран с тежко неврологично заболяване през 2013 г. Бившият холандски национал е прикован на инвалиден стол и разчита изцяло на жена си, която се грижи за него.

След като диагнозата му става известна и за широката аудитория, бившият футболист на "Реал" Мадрид се свързва с носителя на Купата на Шотландия в социалните мрежи, за да покани Риксън и семейството му да посетят среща на "Бернабеу". След победата над "Легия" Варшава в Шампионската лига, тогавашният състезател на "кралския клуб" подарява фланелката си на шотландския десен бек.

Страхотен съотборник

След спечелването на дългоочакваната десета титла, всички играчи на "белия балет" получават солидни бонуси, както и... специални подаръци от Роналдо. Играчът решава да награди своите съотборници с персонализирани часовници на луксозна марка. Всеки един е оценяван на 5 000 паунда.

Грижещ се за по-големия си брат

Бащата на Роналдо - Денис, бил алкохолик и се е борил с тази зависимост до смъртта си през 2005 г.

По-големият брат на Кристиано - Уго, тръгнал по същия път. Бил зависим от алкохола и наркотиците. Когато популярността на Роналдо расте, той обещава да посвети на брат десетата титла на "кралския клуб". В замяна Уго трябва да се откаже от вредните си навици.