на живо

2 Купи на България срещу 2 титли в Шампионската лига

Разликата между двата тима във финансов аспект е огромна

LAP.BG & Getty Images

За българските фенове предстои истинско футболно шоу! "Тотнъм" - финалистът от Шампионската лига през сезон 2018/2019, пристига в България. Възпитаниците на Жозе Моуриньо ще гостуват на "Локомотив" Пловдив във втория квалификационен кръг на Лига Европа. 

Всички футболни коментатори рано или късно използват клишето, че всичко се решава на терена. Но преди да излязат на терена, данните за финансовото състояние на двата тима са... на двата полюса.

Започваме от треньорите. Бруно Акрапович срещу Жозе Моуриньо. 

Специалния е печелил всичко и навсякъде! Той е ставал шампион на Португалия (с "Порто"), Англия (с "Челси"), Италия (с "Интер") и Испания (с "Реал" Мадрид). Освен това има в колекцията си 2 триумфа на финали на Шампионската лига! 

Снимка: Getty Images

Акрапович от друга страна е първият треньор-чужденец, печелил в 2 поредни години Купата на България. В Пловдив той е обожаван! 

За разлика от Моуриньо, който често е критикуван заради разточителната си финансова политика, която обаче в последните години не води до трофеи. 

И като заговорихме за финанси, заплатите на двамата специалисти са несравними. Според британските медии, португалското футболно светило всеки месец прибира от "Тотнъм" по 1,250 млн. пауна! 

Снимка: Lap.bg

По непотвърдена от клуба информация, възнаграждението на Акрапович за месец е четирицифрена сума. Но точният размер не се уточнява. 

Иначе на стадион "Лаута" утре ще излязат тимове, които имат футболисти на стойност 6,130 млн. евро и 722 млн. евро (по данни на сайта Transfermarkt).

Снимка: bTV

Общо взето целият тим на "Локо" струва почти 20 пъти по-малко от звездата на гостите - Хари Кейн. Нападателят на "Тотнъм" е оценяван на 120 млн. евро. Докато звездата на пловдивчани - футболист номер 1 на България за 2019 г. Димитър Илиев струва около 475 000 евро.

Снимка: bTV

Собственикът на "черно-белите" Христо Крушарски се гордее, че в последните години тимът му жъне успехи без грандиозен бюджет. Само 2 млн. евро отделя той за година, докато неговият "колега" Даниел Леви може да си позволи 437 млн. евро, за да издържа "шпорите". 

Снимка: bTV

Разликите са фрапиращи! 

Но пак казваме, че всичко се решава на терена! А "Лаута" не е най-гостоприемният стадион. Дали английският тим ще се стресне или ще подмине Пловдив като малка гара? Скоро ще разберем!