на живо

20 факта за 20 години Венгер в "Арсенал"

Мениджърът на "артилеристите" празнува юбилей от назначаването си

За футболните фенове изглежда сякаш Арсен Венгер е начело на "Арсенал" от зората на времето. Всъщност това не е съвсем така - мениджърът е назначен в клуба точно преди 20 години. 

Лятото на 1996 г. вещае нова ера в английския футбол. Брус Риох е уволнен от "Арсенал", а за негов наследник е спряган трикратният носител на "Златната топка" Йохан Кройф. Холандският специалист вече се е оттеглил от "Барселона" като най-успешния треньор в историята на клуба и отказва да ръководи друг отбор. Директорът на "Арсенал" Дейвид Дийн е принуден да действа бързо, за да намери подходящ човек за позицията. 

На 22 септември 1996 г. е ангажиран един неизвестен французин, току-що завърнал се от Япония. Медиите на Острова са, меко казано, шокирани от избора на Дийн, а най-често срещаната реакция сред феновете на тима е "Арсен кой?".

На 22 септември 2016 г. революцията в английския футбол е факт, а името на някога непознатия французин се превърна в емблема. Представяме ви 20 любопитни факта за Венгер, които (може би) не знаете:

1. Игра на мимики

Снимка: Getty Images

На 2 януари 1989 г., седем години преди да застане начело на "Арсенал", Венгер попада съвсем случайно на мач на "топчиите" - срещу градския съперник "Тотнъм" на стадион "Хайбъри". По това време той е треньор на "Монако" и класира отбора за Купата на европейските шампиони. Венгер отпътува към Истанбул, за да наблюдава предстоящия съперник в турнира - "Галатасарай".

На връщане на французина се налага да пренощува в Лондон, преди да се завърне в Монако. Той се обажда на единствения си познат, който може да му намери билет за футболен двубой в последния момент - Денис Роуч (мениджър на един от неговите играчи Глен Ходъл).

Така Венгер се озовава на първия си мач на "Арсенал", но само като наблюдател. "Топчиите" побеждават "Тотнъм" с 2:0, а за френския специалист нощта е съдбоносна - следва  запознанство с директора на клуба Дейвид Дийн.

Дийн разказва: "Той се чувстваше самотен. Отидохме на вечеря в един приятел. В края на вечерта започнахме да играем игра с мимики. Английският на Венгер е твърде слаб, а аз с моя малко по-добър френски го попитах дали иска и той да се включи. Десет минути по-късно Венгер имитираше сцена от „Сън в лятна нощ“ на Шекспир. Тогава си казах – ето един тип, различен от останалите във футбола. Тази вечер получих нещо като видение - "Арсен в Арсенал!"

2. На последния ден от летния трансферен прозорец през 2014 г. Венгер пътува за Ватикана, където се среща с папа Франциск. 

3. Венгер е роден в Страсбург (Франция), близо до границата с Германия. Като малък предпочита да я прекосява всяка седмица, вместо да се наслаждава на играта на някой френски тим. Обект на неговите футболни пристрастия е "Борусия" Мюнхенгладбах.

4. Освен на терена, Венгер въвежда революция и в регулирането на теглото на играчите. Най-известната му диета забранява кетчупа. Здравословните промени доведоха до оплаквания от страна на бившия нападател Йън Райт, който твърдеше, че броколите присъстват във всяко негово хранене.

5. Венгер има магистърска степен по икономика от университета в Страсбург.

6. Всички знаят, че Шампионската лига е най-големият залък за френския специалист, но непростими остават и двата загубени финала за Купата на Футболната лига - от "Челси" през 2007 г. и от "Бирмингам" през 2011 г.

7. Венгер винаги закъснява. Миналата седмица му отне цели 4 часа да се появи на пресконференцията преди мача с "Хъл Сити".

8. Французинът е голям фен на Боб Марли: "Обичам музиката му и мъжа, който беше. Той не бе "изфабрикуван". Той беше истински".

9. Венгер е единственият мениджър от английското първенство, който никога не пие традиционната чаша вино след всеки мач.  

10. Владее шест езика - френски, английски, немски, испански, италиански и малко японски. Интересен факт е, че до 7-годишна възраст не може да говори свободно майчиния си език.

11. Той е първият чужденец, спечелил английското първенство.

12. Родителите му притежават бистро и магазин за автомобилни части. 

13. Венгер прави официалния си дебют като футболист на 29-годишна възраст. 

14. Играчът, който му прави най-голямо впечатление при онзи двубой между "Арсенал" и "Тотнъм", е крилото Пери Гроувс.

15. Венгер е толкова стресиран от първите си работни дни като треньор на "артилеристите", че буквално се поболява.

16. Има астероид, който носи името на французина. Открит е на 29 март 1988 г. от Йън Грифин, който очевидно е привърженик на "топчиите". Астероидът се казва 33179 Arsenewenger.

17. Венгер има труден характер, както самият сър Алекс Фъргюсън припомни в автобиографията си. През 2004 г. избухва така нареченият скандал „Пица­гейт". На стадион „Емирейтс" Фъргюсън е замерен с парче пица. Той твърди, че не знае кой го е хвърлил, макар всички да подозират Сеск Фабрегас. Ос­вен това сър Алекс пише, че тогава загубата е „размътила мозъка на Вен­гер".

18. Мениджърът се ожени за бившата баскетболистка Ани Бростърхус през 2010 г. Двамата имат дъщеричка, но бракът им просъществува едва 5 години.

19. Френският наставник написа книга за японския пазар през 1997 г., която се казва "Духът на завоеванието". В нея той споделя своите управленчески възгледи, идеали и ценности, както и разсъжденията си относно японския футбол.

20. Любимите му животни са конете и кучетата: "Обичам конете, понеже съм израснал с тях", казва Венгер.

На французина му предстои гостуване в България. "Арсенал" ще се изправи срещу "Лудогорец" на 1 ноември в мач от груповата фаза на Шампионската лига. Не пропускайте двубоя пряко по bTV Action от 21:45 ч.