на живо

Да плуваш 202 метра под вода с едно поемане на дъх (ВИДЕО)

Датчанин постави рекорд на "Гинес"

Датският гмуркач Стиг Северинсен влезе в Книгата със световните рекорди на "Гинес", след като плува 202 метра под вода с едно-единствено поемане на въздух.

47-годишният Северинсен записа страхотното постижение на 26 ноември 2020 г. в Мексико, но едва вчера рекордът бе потвърден от "Гинес".

Предишният световен рекорд бе 177 метра, поставен от Карлос Косте през 2016 г.

"Мястото, където се проведе гмуркането в Мексико, принадлежи към една от най-уникалните и красиви крайбрежни зони в света. Подобно на много други места, то е застрашено от замърсяване с пластмаса и човешкия начин на живот като цяло", каза датчанинът в съобщение до медиите през декември.

"Когато светът беше ударен от COVID-19 преди почти година, аз търсех начин да покажа, че пандемията не е оправдание да забравим нашите приоритети за природата. Напротив. Ето защо прекарах времето в обучение и развитие както на себе си, така и на посланието си", допълни той.

Северинсен описва дистанцията от 202 метра като "символична".

През 2012 г. той поставя и рекорд за най-дълго задържан дъх - 22 минути. Постижението впоследствие е подобрено на 24 минути и 3 секунди.

Северинсен е създал онлайн платформа, с която помага на хората да подобрят техниката си на дишане. Самият той започва да плува на 6. Преди да се "влюби" в свободното гмуркане, играе подводно ръгби и хокей.