на живо

23 години суша срещу Швеция (ВИДЕО)

За последно Христо Стоичков вкара на скандинавския тим през 1993 г.

bfunion.bg

Българският национален отбор по футбол ще се изправи срещу един от най-неудобните си съперници тази вечер от 21:45 ч. на стадион "Френдс Арена" в Стокхолм. Футболистите на Петър Хубчев ще срещнат коравия тим на Швеция.

Двата отбора спорят за място на световното първенство в Русия през 2018 г., като в момента "лъвовете" имат в актива си 3, а скандинавците - 4 точки. Дотук те записаха по една победа срещу Люкембург. В другите си мачове българите паднаха от Франция, а шведите завършиха 1:1 с Холандия.

Момчетата на Ян Андерсон са на 41-во място в ранглистата на ФИФА, докато нашите са на незавидната 74-та позиция зад тимове като Тринидад и Тобаго, Буркина Фасо и Гвинея Бисау.

Статистиката за днешния мач също не е на страната на българите. Националният ни тим е изиграл 14 мача срещу Швеция, като има само две победи, и то в европейските квалификации през далечната 1967 г. Тогава печелим с 2:0 като гости и 3:0 като домакини.

Равенствата също са две, като последното е от 8 септември 1993 г. в София. В мач от квалификациите за мондиала следващата година домакините печелят точка след гол от дузпа на Христо Стоичков.

Попадението на Камата е последното във вратата на Швеция, дело на български футболист. Оттогава "тре кронур" са нанизали 17 гола в нашата врата за 6 мача.

Българският тим не се намира в най-добрата си форма. За селекционерът Петър Хубчев това е едва втори мач начело на "лъвовете". Той пое отбора, след като Ивайло Петев стана треньор на "Динамо" Загреб и разтрогна договора си.

"Надявам се отборът да измъкне нещо положително, колкото и малко да е то. В момента не сме в най-доброто си състояние, същото важи за футбола в България въобще. Знаем, че няма как да сме фаворити", каза на пресконференцията Хубчев.

Снимка: Getty Images

Шведите също не могат да се похвалят със стабилна игра. Те се намират в период на смяна на поколенията. От тима отсъства и голямата звезда - Златан Ибрахимович, който изигра последния си мач на европейското първенство във Франция, където отборът отпадна още в груповата фаза. Въпреки че на Евро 2016 не отбеляза нито едно попадение, футболистът си остава най-добър реализатор за тима със 62 попадения в 116 мача.

В другите срещи от групата Холандия посреща Франция в Амстердам, а Беларус е домакин на Люксембург.