на живо

3 футболни клуба сред 10-те отбора с най-голяма стойност в света

Икономическото издание "Форбс" публикува традиционната си класация

Reuters

Футболът може би е най-обичаният спорт, може би привлича огромна зрителска аудитория, може би звездите на зеления терен са най-разпознаваемите в световен мащаб, но ако говорим за стойност... футболните клубове изостават.

Тук, в Европа, може би все още не можем да си помислим, че повече пари се "въртят" не на футболните стадиони, а в тези за американски футбол и в баскетболните зали. Само че авторитетното икономическо издание "Форбс" казва точно това! А единствените футболни тимове в топ 10 на подреждането за отбори с най-голяма стойност са "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Манчестър Юнайтед".

За пета поредна година начело на класацията е тимът по американски футбол от САЩ "Далас Каубойс". Той е оценен на 5,5 млрд. долара! От "Форбс" оформят класацията си, като взимат предвид финансовото състояние на отбора (пасиви и активи) в последните 14 месеца. 

Вместо да попречи, пандемията от коронавирус е помогнала на "Каубоите", които бележат ръст в показателите си с 500 млн. долара, спрямо предния период. 

Снимка: getty

Разместване няма и при подгласника. За последните 14 месеца бейзболният "Ню Йорк Янкис" бележи скок в стойността си с 9% и вече тя е 5 млрд. долара. Но и този път не успява да изпревари "Далас Каубойс".

В подреждането следват 3 отбора от НБА - "Ню Йорк Никс" (4,6 млрд. долара), "Лос Анджелис Лейкърс" (4,4 млрд. долара) и "Голдън Стейт Уориърс" (4,3 млрд. долара).

Снимка: Getty Images

И чак тогава идва ред на футболния "Реал" Мадрид (4,24 млрд. долара)! "Белите" могат да впишат тази класация към победите си над "вечния враг" "Барселона", тъй като каталунците са две места по-надолу. Те са оценени на 4 млрд. долара.

Снимка: Reuters

Между двата футболни отбора се е настанил тимът по американски футбол "Ню Ингланд Пейтриътс" (4,1 млрд. долара).

Надолу в класацията следват още един отбор по американски футбол - "Ню Йорк Джайънтс" (3,9 млрд. долара), както и последният футболен представител от Европа - "Манчестър Юнайтед" (3,81 млрд. долара).

Снимка: Reuters

Ето и топ 10 на класацията на "Форбс":

1. "Далас Каубойс" - американски футбол - 5,5 млрд. долара;
2. "Ню Йорк Янкис" - бейзбол - 5 млрд. долара;
3. "Ню Йорк Никс" - баскетбол - 4,6 млрд. долара;
4. "Лос Анджелис Лейкърс" - баскетбол - 4,4 млрд. долара;
5. "Голдън Стейт Уориърс" - баскетбол - 4,3 млрд. долара;
6. "Реал" Мадрид - футбол - 4,24 млрд. долара;
7. "Ню Ингланд Пейтриътс" - американски футбол - 4,1 млрд. долара;
8. "Барселона" - футбол - 4 млрд. долара;
9. "Ню Йорк Джайънтс" - американски футбол - 3,9 млрд. долара;
10. "Манчестър Юнайтед" - футбол - 3,81 млрд. долара.

Тагове:

Форбс