на живо

5 неща на bTV Спорт, които да направите днес

За Нако Чакмаков, любовта на Цветана Божурина и нестихващата лудост на Петър Стойчев

Трудни времена са. Хората са затворени по къщите, душите на повечето са свити. И не се знае до кога. В момент като този решихме да ви поднасяме по малко светлина всеки ден. Кръстихме ги 5 неща, точно от толкова имате нужда, за да се усмихнете и да ви стане по-леко на сърцето. Някои ги знаете, други сте ги забравили, а трети искрено ще ви развеселят!

Фен сте на ЦСКА? Претендирате, че знаете всичко за „армейците” преди и сега? Добре, тогава това ще ви хареса. Днес искаме да си спомните за Нако Чакмаков – една легендарна фигура в историята на „червения” клуб! Той е първият капитан на футболния отбор, шампион на България през 1948 г.

Чакмаков е известен с това, че докато все още е действащ футболист, не друг, а именно той води спортно-техническите тренировки в тима, докато през това време физическата подготовка е поверена на легендарния специалист Константин Николов-Замората.

След години синът му Александър Чакмаков ще стане президент на баскетболния отбор на ЦСКА и ще построи зала за детско-юношеската школа на „армейците”.

Чували ли сте, че има две българки, които са побеждавали бившата №1 в световния тенис Винъс Уилямс? Ами, ето, сега ви разказваме тази вълнуваща история. Първо го прави Магдалена Малеева, която прегазва американката по пътя към третата си титла от престижния турнир в Москва през 2002 г. (освен Винъс, Маги разказва играта там и на други две големи – Линдзи Дейвънпорт и Амели Моресмо – б.р.).

Винъс Уилямс попада с българския капан и през 2006 г., още на старта на Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, където Цветана Пиронкова просто не й оставя никакъв шанс.

Знаете ли, че една от най-красивите любовни истории в света на спорта, всъщност, е с българско участие и продължава и до ден-днешен? Цветана Божурина е сред големите звезди в родния волейбол в края на 70-те и през 80-те години на миналия век. През 1979 г. тя печели КЕШ с ЦСКА, а през 1980 г. – бронз с националния отбор от олимпийските игри в Москва.

Вече почти 40 години сърцето на Цветана владее символът на италианската спортна журналистика Сандро Филипини – заместник-главен редактор на институцията „Газета дело спорт”. А всичко започва през 1983 г., в мига, в който младия и амбициозен репортер Филипини отива да й вземе интервю от потъналата в сълзи Цветана, след загубата на италианския „Равена”, където тя вече играе, от съветския „Уралочтка” в Екатеринбург.

Ако сте потиснати от дългата социална изолация, от безвремието, което ни е обзело принудително, ами тогава си струва на всяка цена да прочетете последния пост на великолепната Ивет Лалова в Инстаграм и посланието, което тя отправи. Винаги имаш избор. Да посрещаш деня намръщен и да се оплакваш от окаяното положение, или да вдигнеш глава и да намериш повод да се усмихнеш!

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

I woke up with hope. Така започна денят ми. С едно зрънце надежда в мен, което си пробива път, също както слънчевите лъчи навън в момента. Може би е заради бавно настъпващата пролет и прекрасния ден. Може би е надежда за намиране на решение за това, с което целия свят се бори в момента. Може би е желание живота ни да се върне към обичайната скорост и пъстрота. Може дори да е моето безкрайно желание пак да бягам, да пресичам финални линии, да пътувам и мрънкам по летища и самолети, че съм изморена и пак да бягам на другия ден... Това и била моята движеща сила винаги, това е и сега. Нищо не се е променило. Вие за какво мечтаеге в момента? Какво ви държи силни? Ph by @enchonaydenov for @eva_magazine

Публикация, споделена от Ivet Lalova-Collio (@ivet_lalova) на

Имате ли спомен какво се случва на 25 август 2007 г.? Едва ли, но не се притеснявайте, ние сме тук, за да ви припомним! Тогава Петър Стойчев счупи световния рекорд по преплуване на Ламанша. Българинът изминава разстоянието от 38,43 км за 6 часа, 57 минути, 50 секунди.

И тъй като това момче е велико и не спира да предизвиква себе си, днес е отличен ден, за да си пуснете документалния филм „Кралят отвъд нулата”, посветен на защитата на световната му титла в ледени води в Мурманск през 2019 г. – историческо събитие, на което присъства и екип на bTV, а този филм бе излъчен в поредицата ни bTV Репортерите.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове:

5 неща