на живо

Петсетов трилър и първа титла от Шлема за Доминик Тийм

Най-после бе сложен край на доминацията на Голямата тройка

Reuters

Доминик Тийм e новият шампион на US Open. 27-годишният австриец спечели първата си титла от Големия шлем, след като осъществи първия в "Оупън ерата" обрат от 0:2 до 3:2 сета във финала срещу Александър Зверев. 

Двубоят в Ню Йорк бе оспорван и драматичен и продължи повече от четири часа, а Тийм се пребори за успеха след 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6).

Той е първият тенисист, различен от Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал, който печели турнир от Шлема от 2016 г. насам.

Доминацията на Голямата тройка бе през последните 13 турнира. Доминик Тийм стана едва вторият австриец с титла от Големия шлем след Томас Мустер, който триумфира на "Ролан Гарос" през 1995 г.

Снимка: Reuters

Тийм спечели първата си титла от този ранг при четвъртия си опит. Преди това той бе записал загуби - на "Ролан Гарос" 2018 и 2019 от Рафаел Надал и на Australian Open тази година от Новак Джокович.

Двубоят тества издръжливостта и волята на двамата тенисисти. В първият сет Зверев бе много уверен и след два бързи пробива поведе с 6:2. През втората част германецът продължи добрата си игра с 6:4.

Третият сет започна с изоставане на Тийм, но световният номер 3 успя да се мобилизира и да обърне сета за 6:4. Четвъртата част бе още по-оспорвана, а австриецът реализира единствения пробив в осмия гейм и така прати мача за титлата в пети сет. 

Снимка: Reuters

В него Зверев сервираше за титлата, след като водеше с 5:3, но на свой ред допусна пробив. Стигна се до още два - Тийм поведе с 6:5, но германецът отвърна и се стигна до тайбрек, а там драмата продължи. При 6:6 Тийм записа две поредни точки и ликува с титлата.