на живо

55 години съперничество и кулминацията му на финала в Кардиф (ВИДЕО)

Двата тима имат по 8 победи, а последно са се срещали през 2015 г.

Getty Images

Финал между "Реал" Мадрид и "Ювентус" ще увенчае тазгодишното издание на Шампионската лига. Двата тима ще излязат един срещу друг на 3 юни в Кардиф, за да определят 62-ия победител в надпреварата.

Среща между испански и италиански клуб е истинска класика в Лигата, която преди 1992 г. носи името Купа на европейските шампиони. Със сблъсък между отбори от тези две страни турнирът е завършвал 7 пъти. 

Рекордьорите по титли (11) "Реал" имат причина за оптимизъм, тъй като испанските отбори са побеждавали 5 пъти в това съперничество. 

"Белите" и "Юве" (2 титли) също са част от тази статистика. През 1998 г. те играха един срещу друг в Холандия. Тогава фаворит беше италианския гранд, но "Реал" вдигна трофея. Попадението отбеляза Предраг Миятович. Белите пък печелят Купата с големите уши след 32 години чакане. 

Първия сблъсък между двата отбора обаче е в далечната 1962 г. В първия мач легендарният Алфредо ди Стефано отбеляза единствения гол за испанците. "Белите" тогава са абсолютен хегемон в Европа - без загуба у дома в международни мачове. Невъзможното обаче прави Омар Сивори, който попарва испанската публика в Мадрид. Стига се до преиграване на "Парк де Пренс". Победител с 3:1 е "Реал".

Мачът в Кардиф ще бъде по-специален за един от главните действащи лица около терена - треньорът на "белите" Зинедин Зидан. Французинът се изгради като футболист именно в "Ювентус", където игра от 1996 до 2001 г., а след това премина в... "Реал". 

Финалът в Кардиф със сигурност ще бъде емоционален и за феновете на двата тима. Очаква се по 18 000 привърженици на испанския и италианския тим да закупят билети за решителната среща. Цените варират от 69 до 449 евро. Нощувките в Кардиф пък вече скочиха до 3000 евро, като обичайната цена не надхвърля 200 евро.