на живо

6 мача наказание за Бернардо Силва за невинна шега с чернокож съотборник

Самият Бенжамен Менди не изглежда обиден

Getty Images

Футболистът на "Манчестър Сити" Бернардо Силва получи наказание от 6 мача. Причината е невинна шега, която той си направи със своя съотборник Бенжамен Менди. Силва и клубът му имат право да обжалват решението на футболната асоциация на Англия до 9 октомври.

Португалският футболист си позволи да сравни чернокожия французин с рисувано човече от марка португалски бисквити. След това го изтри и добави "Вече не може да се шегуваш с приятели".

Всъщност самият Менди заяви, че не се чувства обиден. Все пак той и Силва са приятели още от общия им престой в "Монако". Наказанието на португалеца идва след няколко сигнала не от французина, а от организации, които се борят с расизма на Острова.

Снимка: Getty Images

Мениджърът на "Манчестър Сити" Хосеп Гуардиола също защити своя футболист и определи случката като "невинна шега" и "грешка". 

Един от най-изявените борци с расизма - Рахийм Стърлинг от "Манчестър Юнайтед", който по време на година беше обиждан на расова основа, също заяви, че не вижда нищо нередно в шегата. "Прилича ми на нормално поведение между двама приятели", категоричен е той.