на живо

64-годишен пилот арестуван заради смъртта на Емилиано Сала

Дейвид Хендерсън е трябвало да пилотира злополучния самолет

Reuters

Полицията в Дорсед е арестувала 64-годишния самолетен пилот Дейвид Хендерсън във връзка с катастрофата над Ла Манша, в която загина аржентинският футболист Емилиано Сала. Това съобщава "Дейли мейл".

Самолетът, който превозваше новото и най-скъпо попълнение на "Кардиф" към тима, се разби на 21 януари 2019 г. късно вечерта. След дълга издирвателна акция, платена в голямата си част от колеги на Сала, тялото му беше намерено на дъното на протока на 7 февруари. 

Оказва се, че футболистът е пътувал не с първоначално определения пилот - Хендерсън, а с негов заместник - Дейвид Ибътсън, който не е имал лиценз да превозва пътници, както и да лети през нощта. Той също загина в катастрофата.

Заявката за полет първоначално е подадена от агента на 28-годишния Сала Уили МакКай именно към Хендерсън. Той обаче е решил да отстъпи тази възможност на Ибътсън, който не е имал опит в такива полети. 

Именно за това първоначално Хендерсън беше обявен за починал и трябваше да опровергава тази информация в социалните мрежи. 

Снимка: EPA

"Проведохме широко разследване за причините за смъртта на господин Сала и продължаваме да работим по това. Като част от разследването преценихме, че 64-годишен мъж от Северен Йоркшир е съпричастен с престъплението. Той е заподозрян за убийство след незаконна дейност", разясни детектив Саймън Хюктер.

Хендерсън е съдействал напълно на властите, разпитан е и е бил освободен.

Той е третият човек, задържан от полицията след смъртта на Сала. През април мъж и жена бяха разпитвани от полицията, след като се опитаха да разпространят нерегламентирано видео и снимки на тялото на футболиста.