на живо

10 години затвор за Александър Томов поиска прокуратурата

Делото за длъжностно присвояване в особено големи размери от „Кремиковци” бе върнато на първа инстанция

БГНЕС

10 години затвор поиска прокуратурата за бившия директор на „Кремиковци” Александър Томов. Преди 4 години той получи от друг състав на съда присъда от 9 години затвор, заедно със забрана да се кандидатира за политически постове.

Делото срещу Томов за източването на 29 милиона лева от „Кремиковци” и още почти 4 милиона евро от ЦСКА започна преди 9 години. И стигна за втори път до финал. Александър Томов беше осъден вече на 9 години затвор, но апелативният съд откри несъответствия в мотивите на колегите си и върна делото отначало.

Днес, освен 10 години затвор, обвинението поиска и конфискация на имуществото на Томов и временно лишаване от заемане на ръководни постове.

Според Томов, делото е "избирателно" и е образувано заради политически натиск. От прокуратурата също изтъкнаха, че се е действало избирателно. Обвинението твърди, че Томов е имал активна роля в избора на членовете на Надзорния съвет и след изтеглянето на банков кредит от акционерно дружество ЦСКА, само той и още един човек от надзора на клуба са се разпореждали с въпросната сметка.

Утре присъдата ще бъде обявена.