на живо

750 млн. евро за 5 години и трансфер в САЩ: Какво предлага "Манчестър Сити" на Меси?

Аржентинецът е изкушен от сериозна сума

Сагата с преминаването на Лионел Меси в друг клуб продължава да е на дневен ред във футболния свят! Аржентинецът изрази официално своето намерени да напусне "Барселона", а вчера (30 август) не се появи на задължителните PCR тестове преди началото на подготовката за новия сезон.

"Манчестър Сити", където мениджър е Хосеп Гуардиола, е фаворит за подписа на Меси. Но с какво английският клуб изкушава една от най-големите футболни звезди на нашето време?

Краткият отговор е - с пари, с много пари!

Според авторитетното испанско издание "Марка", "гражданите" се приготвили на аржентинеца оферта за 5-годишен договор. Ако той го изпълни, ще прибере в сметката си 750 млн. евро (сумата е такава преди да бъде обложена с данъци). Меси може да получава по 100 млн. евро на сезон като заплата, а останалите да прибави чрез различни бонуси.

Снимка: Reuters

Според "Марка", целта на "Сити" е да използва аржентинеца в следващите 3 години - докато стане на 36 години. А през последните две години от договора му той да играе за "Ню Йорк Сити" - отбора сателит на "гражданите" в "Мейджър сокър лийг" отвъд Океана.

Тези условия изглеждат доста примамливи на фона на възнаграждението на Меси в "Барселона". През 2017 г. той подписа нов договор с каталунците, който изтича в края на сезон 2020/2021. Според него аржентинецът печели по 30 млн. евро на година без бонусите. Според "Форбс", тази сума нараства до над 60,5 млн. евро на година.

На този етап всичко изглежда страхотно!

Снимка: Reuters

Проблемът обаче е в размер на 700 млн. евро. Толкова трябва да плати "Сити", за да откупи Меси от "Барселона". Както стана ясно, той не може да се възползва от клаузата да стане свободен агент, тъй като е изпуснал сроковете.

Ако се стигне до сделка, тези пари най-вероятно няма да бъдат прехвърлени директно от единия клуб на друг, а ще се процедира, както при преминаването на Неймар в "Пари Сен Жермен". Тогава собствениците на френския гранд преведоха пари на бразилеца, който се "откупи". Така беше спазено правилото за финансовия феърплей.

Как ще бъде възвърната тази своеобразна инвестиция?

Снимка: Getty Images

Тук става дума за реклама и за продажби. Според близки до "гражданите", новите рекламни договори, повечето зрители, които искат да зърнат Меси от телевизора или трибуните (когато това бъде възможно) ще компенсират трансфера.

Голяма част от сумата - близо 250 млн. евро, ще бъде възвърната само от продажба на тениски на "Манчестър Сити", твърдят английски медии.

Трансферът на Меси със сигурност ще е голямото футболно събитие в края на лятото на 2020 г. Очакваме само да се превърне в реалност!