на живо

8 години след удара: Битката на Михаел Шумахер продължава

За състоянието му се знае твърде малко

Днес се навършват осем години от ужасяващия ски инцидент във Френските Алпи, при който Михаел Шумахер удари главата си. Той получи мозъчна травма, която преобърна живота му наопаки.

Оттогава семейството му пази в тайна здравословното му състояние. Твърде малко подробности около лечението му стигат до медиите. Знае се само, че възстановяването продължава. Битката също.

В Мерибел той удря главата си в камък. Веднага е откаран с хеликоптер до най-близката болница, а на лекарите не им отнема много време, за да заключат, че състоянието му е доста сериозно.

Снимка: EPA

Закаран е в Гренобъл, където е подложен на две операции и поставен в изкуствена кома за следващите шест месеца. Събужда се през юни 2014 г.

През септември 2015-а седемкратният световен шампион е транспортиран до болница в Швейцария, след това в семейния дом на брега на Женевското езеро.

Снимка: Getty Images

Михаел е буден повече от седем години, но състоянието му остава скрито. Съпругата му Корина даде ясно да се разбере, че няма да съобщава информация за случващото се с него, тъй като самият той е пожелал така. Знае се само, че "е във възможно най-добрите ръце".

Бившият изпълнителен директор на "Ферари" Жан Тод е сред най-близките хора на семейство Шумахер и преди време сподели обнадеждаващи новини - германската легенда може да се възстанови напълно и отново да води нормален живот.

През лятото на 2019 г. френски медии съобщиха, че на Михаел Шумахер са му били присадени стволови клетки.

Снимка: Getty Images

"Целта е така да се регенерира централната нервна система на Михаел", коментира д-р Филип Менаше, който е едно от най-големите светила в сърдечната хирургия и се занимава с лечението на пилота.

През 2020-а Люис Хамилтън подобри рекорда на Шуми за най-много победи във Формула 1, преди да изравни най-забележителното му постижение - седем световни титли. През този сезон Макс Верстапен не позволи на британеца да задмине великия германец, печелейки титлата в последния кръг.

Снимка: Getty Images

Междувременно синът на Шуми - Мик, пое уверено по неговия път, дебютирайки за "Хаас" във Формула 1.