на живо

Защо не е реалистично да се говори за подновяване на Бундеслигата от 9 май

Все още има много спорни въпроси относно коронавируса

Getty Images

Ще се завърне ли футболът в Германия от 9 май? По-скоро не. Поне такива са изводите след вчерашната видеоконферентна връзка между спортните министри на 16-те провинции в страната.

В коментарите за нея се появиха много съмнения, че Бундеслигата ще поднови мачовете на 9 май. До този момент няма постигнато съгласие между министрите за тази дата, тъй като в предложената от Професионалната футболна лига (ПФЛ) концепция за хигиена, превенция и карантина на клубовете има доста неясноти.

Предвидено е осигуряването на 56 000 теста за 82-те мача, които остава да се изиграят.

Най-вече се дискутират казуси, които са свързани с подновяването на мачовете и доказване след това на позитивен тест при даден футболист.

Засега в концепцията е записано, че това няма да води автоматично до карантина за целия тим.

Другите неизяснени въпроси са: Какво ще се случи все пак с клуб, в който се докажат един или повече случаи на заболели? Ще бъде ли изваден той от първенството? Как ще се процедира тогава с точките, спечелени от този клуб? А какво ще се случи, ако първенството трябва да бъде спряно за втори път?

В четвъртък на среща между представители на ПФЛ и правителството се очаква да стане ясно дали Бундеслигата ще получи одобрение на концепцията за подновяване на първенството, но липсата на единодушие между спортните министри кара медиите в страната да смятат, че датата 9 май е нереалистична за възобновяването на шампионата.

Говори се за по-възможно подновяване в края на месец май, но и дотогава едва ли ще бъдат изяснени всички спорни въпроси.

Един от тях, например, е как ще се изплащат застраховките на играч, който се зарази с вируса по време на подновените мачове и след това, не дай си боже, той почине? Кой ще носи тази отговорност?

При такива казуси цялата концепция за подновяване на футболните мачове сякаш отива по дяволите…

bTV призовава: останете си вкъщи!