на живо

Екатерина Стратиева: Губила съм доста близки в катастрофи, това не е игра (ВИДЕО)

Единствената българка с три европейски рали титли гостува в "120 минути"

Красота на висока скорост. Това е Екатерина Стратиева - единствената българка с три европейски рали титли. 37-годишната бърза и яростна състезателка гостува в предаването "120 минути" с водещ Светослав Иванов и разказа за своя път към върха. Стратиева, която е участвала в кампании за пътна безопасност, сподели, че е загубила доста близки хора в автомобилни катастрофи и подчерта колко е важно спазването на правилата за движение. Самата тя се старае да бъде пример в това отношение.

"Много се ядосвам, когато някой нарушава правилата за движение по пътищата. Научих се с времето да ги спазвам. Губила съм доста близки хора в автомобилни катастрофи и знам, че това не е игра, а една отговорност, която носим - за нас, за останалите участници в движението. Участвала съм в доста кампании за пътна безопасност и не мога да си позволя да не спазвам законите и да не давам пример... По никакъв начин не трябва да се поддаваме на емоцията по време на шофиране", заяви Стратиева.

Рали състезателката разказа и как е започнала нейната спортна кариера.

"Беше, когато трябваше да завърша Художествената академия, преди да запиша магистратура. Тогава вече бях направила едно-две състезания и казах, че оттук нататък искам да се занимавам с това нещо и ще правя магистратура в Спортната академия. Майка ми тогава се заинати и каза "Аа, не! Първо ще си изкараш това хоро докрай, а след това прави каквото искаш"... Всъщност съм завършила графичен дизайн, после пространствено оформление, изкарах магистратура. Година и половина след това реших да запиша в Спортната академия, която, за съжаление, 10 години проточих, докато завърша"

"Баща ми обаче беше много доволен, защото още от 17-18-годишна, преди да си взема книжката, имаше желание да се занимавам с това нещо. Аз съм отраснала по трасетата, защото те са големи фенове и много сме ходили да гледаме. На 18 години започнах да излизам с един бивш състезател, който беше много близък на нашите, и човекът каза, че имам талант за развиване. Започнахме да тренираме, но аз предпочетох да си работя по специалността. Работих в една рекламна агенция. Практикувах това, което учих", продължи шампионката.

"Четири години след това, баща ми ме попита "Така, като гледаш колите, нещо не ти ли трепва?" Тогава се замислих, че съм имала възможност, която съм изпуснала и едва ли пак врабчето ще ми кацне на рамото. Но го повиках и решихме да пробваме. Беше съвсем любителски, без да очаквам да стигна дотук", разказа рали състезателката.

A любопитната история на първия ѝ автомобил и още много - вижте във видеото!

Тагове: