на живо

"Африканският войн" Чисора се готви за война с Усик (ВИДЕО)

Боксьорът се появи с костюма си за Хелоуин на кантара

В древността хората са боядисвали телата си, за да покажат, че са готови за война. Днес този ритуал е позабравен. Може би ще го срещнем при някои племена, които продължават да живеят далеч от цивилизацията. Или по време на... кантар преди боксова среща. 

Дерек Чисора избра да изплаши своя съперник - Олександър Усик, с нестандартен външен вид. Роденият в Зимбабве британски боксьор се появи на официалното претегляне боядисан в бяло, с усмивка тип "Жокера", но черна, и надпис "ВОЙНА" на гърдите. 

Така той първо застана на кантара (115,7 кг), а след това и очи в очи с украинеца (98,4 кг). 

Усик от своя страна не изглеждаше много впечатлен и дори не мигна! Не си затвори очите и когато опонентът му започна да сипе закани!

Визията на Чисора си има обяснение. В нощта между 31 октомври и 1 ноември в доста страни по света се празнува Хелоуин. Тогава е и мачът на британеца срещу Усик. Той ще се проведе на стадион "Уембли". В него няма да бъде решена съдбата на някоя от титлите в тежка категория, но победителят ще стане задължителен претендент за пояса на Световната боксова организация (WBO), който в момента е притежание на Антъни Джошуа.

 
 
 
View this post on Instagram

“It always seems impossible until it’s done.” - Nelson Mandela

A post shared by Derek Chisora (@derekwarchisora) on

"Казах му, че ще действам в стила на мандинго (б.а. - една от най-големите етнически групи в Западна Африка). Ще го разбия! Ще поведа война в африкански стил. Или ще го нокаутирам или ще го накарам да се откаже сам. Във форма съм и ще сте много изненадани от това, което ще се случи на ринга", бяха първите думи на Чисора след срещата на кантара с Усик.

Снимка: Getty Images

Чисора има 41 мача при професионалистите. В 32 от срещите е побеждавал (23 с нокаут), а в 9 е записвал поражение. През 2016 г. британецът се изправи срещу Кубрат Пулев в Хамбург. Тогава българинът победи след 12-рундова битка.

В 17-те си мача при професионалистите Усик е непобеден (13 успеха с нокаут). Той обаче се подвизаваше в полутежка категория до октомври 2019 г. Тогава дебютира при тежките с победа срещу американеца Чаз Уидърспуун. Мачът срещу Чисора ще бъде втори за украинеца в тази категория.

Снимка: Getty Images

Усик има впечатляваща визитка при аматьорите. Той е олимпийски шампион от Лондон 2012 г., като на полуфинал победи Тервел Пулев. В колекцията си има още европейска (2008 г.) и световна (2011 г.) титли.

След като премина при професионалистите Усик нямаше конкуренция в полутежка категория и през 2018 г. стана абсолютен световен шампион, побеждавайки на финала на Световни боксови суперсерии руснака Мурат Гасиев.

Снимка: Getty Images

Сблъсъкът между Чисора и Усик ще се проведе в 12 рунда, без публика по трибуните заради мерките срещу коронавируса. От вторник (27 октомври) всички участници в нея са изолирани - практика на промоутъра Еди Хърн. 

Той защитава интересите и на световния шампион в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO) Антъни Джошуа. Най-вероятно по същия начин ще се процедира и за неговия мач срещу Кубрат Пулев, който трябва да се проведе на 12 декември в "О2 Арена" в Лондон.