на живо

Академичното ни гребане във възход

Вижте ексклузивни интервюта с Георги Божилов и Румяна Нейкова

Академичното ни гребане във възход

Най- добрият ни състезател в академичното гребане Георги Божилов очаква влизане във финала в дисциплината скиф на предстоящото Световно първенство в края на август в Чунгджу (Южна Корея). За Божилов сезонът започна повече от успешно с първо място на Световната купа в Сидни през месец март. С този триумф 24-годишният гребец стана първия българин, който печели кръг от Световната купа през 2013 година и е на второ място в крайното класиране. Ето какво сподели Георги Божилов пред камерата на bTV:

"Всичко върви по план за сега. За световното първенство очаквам влизане във финал, като се притеснявам единственно от аклиматизацията. Часовата разлика с България е 8 часа, а заминаваме на 19 август. Състезанието започва на 25-и, което е само 5 дни аклиматизация. До момента съжалявам за представянето си на европейското първенство, където допуснах грешка , която ме лиши от финал. Вече имам самочувствие, а и златният медал ме мотивира допълнително".

Цялото интервю с Георги Божилов вижте във видео файл!

Освен Божилов в дисциплината скиф на Световното ще участва и Неделчо Василев в скиф лека категория. Двамата ще бъдат придружени от личните си треньори Георги Георгиев (наставник на Божилов) и Данаил Иванов (треньор на Неделчо Василев). Шампионатът на планетата ще се проведе от 25 август до 1 септември.

Олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова, която е спортно - технически директор на федерацията в момента се надява на добри климатични условия без вятър. Опасенията идват от факта, че Световното ще се проведе на езеро, а не на гребен канал. Божилов ще участва на Световното първенство с лодка под наем, която вече е в пристигнала в Южна Кореа. Това се налага защото за състезателя ни има поръчана нова лодка, която все още не е готова. Всяка лодка се изработва от фирмата-производител за около три месеца, а тази на Божилов ще е готова към края на сезона.

Независимо от лошите условия за тренировки може да се каже, че академичното ни гребане е във възход. Държавното финансиране на елитните ни състезатели покрива едва 60 дни от годината. През останалото време федерацията се опитва да напасне бюджета. За сравнение една нова лодка струва повече от 10 хиляди евро. Да не говорим за базите. Панчарево е в окаяно състояние, като дори няма нужната дистанция от 2 километра за тренировки. Базата Пчелина е ремонтирана, но целият сезон стои неизползваема, защото се чака разрешение за ползване от министерството. Националните ни състезатели тренират в Пловдив и Белмекен.

Елитните ни гребци се броят на пръстите на едната ръка. При жените се разчита само на две състезателки. Луиза - Мария Русинова и 16-годишната надежда Десислава Георгиева.

Олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова тренира Божилов заедно с Георги Георгиев, но поради финансови причини няма да пътува на Световното първенство в Корея.

След три дни, от 8-и до 11-и август пък започва Световното първенство за юноши и девойки. България ще бъде представена от три лодки. Десислава Георгиева - скиф, Христо Атанасов и Симеон Цветомиров - двойка скул и Иван Мотерников и Рангел Кацарски - двойка скиф.

Нейкова добави, че приоритет на новото ръководство на централата, с президент Емил Матев, е гребането да се върне в световния елит, където е било години наред.

"Финансирането за българския спорт е недостатъчно и затова делегацията за световното първенство е толкова малка. Когато един спортист достигне определена възраст си задава въпроса какъв е смисълът да продължи. Това е всеобщ проблем", допълни Нейкова, която е олимпийска шампионка от Пекин 2008.

Тя призна, че има проблем с женското направление. Относно базите Нейкова заяви, че няма промяна и не вижда изгледи нещо може да се промени.

Цялото интервю с Олимпийската ни шампионка по гребане Румяна Нейкова вижте във видео файла.

Тагове: