на живо

Ако "Челси" оценяваше правилно футболистите...

Лондончани можеха да са абсолютен хегемон в Англия и да радват Роман Абрамович

Без съмнение "Челси" е един успешен проект на Роман Абрамович. Руският богаташ можеше да се радва на много повече успехи на неговия клуб, ако от спортно-техническото ръководство нямаха по-добра преценка за таланта, с който разполагат някои футболисти. От 2003 година насам на "Стамфорд Бридж" бяха привличани и продавани играчи на поразия. Тези, които са обличали фланелката на "Челси", но сега впечатляват в други отбори, включително във Висшата лига и са директен конкурент на лондончани са най-голямото съжаление за "сините".

1) Мохамед Салах - Египтянинът през януари 2014 година премина в "Челси". Записа само три мача във Висшата лига при Жозе Моуриньо и отиде под наем във "Фиорентина". От там последва трансфер в "Рома", а от миналото лято е в "Ливърпул", за да царува в Премиършип. 41 гола във всички турнири и 11 асистенции.

Снимка: Getty Images

2) Кевин Де Бройне - Белгиецът подписа с "Челси" през януари 2012 година в последния ден на трансферния прозорец, но само след една контрола през лятото беше преценено, че е по-добре да бъде пратен във "Волфсбург" под наем. През 2013 г. се завърна на "Стамфорд Бридж", а той вече беше загатнал за таланта си в Бундеслигата. Участва само в три мача от Висшата лига и отново отиде под наем във "Волфсбург". В настоящия шампионски сезон на "Манчестър Сити" той има 12 гола и 19 асистенции.

Снимка: Getty Images

3) Ромелу Лукаку - Сънародникът на Де Бройне подписа с "Челси" през август 2011 г. Тогава играе предимно за отбора на резервите. Едва в края на сезона дебютира в Премиършип срещу "Блекбърн". Изкарва наем в "Уест Бромич" и "Евертън" и въпреки добрите си изяви в тези клубове, мястото му на пейката на "Стамфорд Бридж" изглежда е изстинало. Миналото лято подписа с "Манчестър Юнайтед" и до този момент разполага с 27 гола и 7 асистенции във всички турнири. 

Снимка: Getty Images

4) Раян Бъртранд - Футболист от школата. Пращан под наем в седем отбора и макар, че се води собственост на "Челси" в рамките на 9 години, има едва 28 мача със синия екип. Макар "Саутхемптън" да е на ръба на изпадане този сезон, Бъртранд е вторият най-полезен играч в отбора с 5 асистенции и близо 2800 минути във Висшата лига. Оценен е на 18 милиона паунда. 

Снимка: Getty Images

5) Неманя Матич - Дефанзивният халф беше продаден два пъти ! "Сините" първо решиха да не се възползват от качествата му, продавайки го на "Бенфика" през 2011 година. Три години по-късно за него се сети Жозе Моуриньо и го върна в столицата на Англия. В рамките на три години той спечели две титли, а миналото лято португалецът взе Неманя Матич на "Олд Трафорд" и остави "Челси" без един от най-добрите дефанзивни халфове. Сърбинът е играл във всеки един мач от началото на сезона и е с изключително висок индекс за полезно действие на терена според статистически данни. 

Снимка: Getty Images

6) Хуан Мата - испаенецът игра за "Челси" между 2011 г. и 2014 г.  Вкара 18 гола в 82 мача и вдигна купата от Шампионската лига. Въпреки това, от клуба с лека ръка решиха да се разделят с креативния халф, който по подобие на Матич се прехвърли на "Олд Трафорд" , но през 2014 г. за 37 милиона паунда. Въпреки че отново играе рядко под ръководството на Жозе Моуриньо (португалецът беше човекът, който го определи за ненужен в "Челси"), има на сметката си три гола и четири асистенции за 1739 минути на терена във Висшата лига.

Снимка: Getty Images

7) Хуан Куадрадо - Колумбиецът беше закупен от "Фиорентина" през февруари 2015 г. Крилото записва срещу името си скромните 13 мача с екипа на лондончани и прави два престоя под наем в "Ювентус"преди да подпише постоянен договор с торинци. Този сезон в 26 мача има пряко участие в 11 гола на "бианконерите" - пет гола и шест асистенции.

Снимка: Getty Images

Феновете на "Челси" и по всичко личи спортно-техническото ръководство са вдигнали мерника на Алваро Мората, Тимое Бакайоко, Дани Дринкуотър и Давиде Дзапакоста, но трябва да бъдат внимателни какво си пожелават. Защото тези "ненужни" и "некадърни" футболисти след време може да блестят за основните конкуренти във Висшата лига.