на живо

Александра Фейгин пред bTV: Постигнах мечтата си след 12 години работа

България отново ще има представител във фигурното пързаляне на Зимни олимпийски игри след 24 години пауза

Александра Фейгин пред bTV: Постигнах мечтата си след 12 години работа

Александра Фейгин стана първата българска фигуристка, която печели квота за Зимни олимпийски игри от 24 години насам. Тя заслужи място в Пекин 2022, благодарение на доброто си представяне на световното в Стокхолм. България не е имала участничка при жените на най-големия спортен форум от 1998 година насам, когато в Нагано страната ни бе представена от София Пенкова.

"Все още не мога да осъзная, че постигнах мечтата си. Мисля, че малко по-късно ще успея да го осъзная, но най-важното е, че моите треньори са доволни от мен и самата аз. Благодарна съм на Ина Лутай и Андрей Лутай, с които работим вече от 12 години и успяхме да постигнем моята най-голяма мечта, както и тяхната - да представям България на Зимните олимпийски игри.", сподели развълнуваната Александра пред bTV.

Снимка: Reuters

Българката си заслужи място в Пекин, след като изравни най-доброто си класиране на световно първенство. Тя завърши на 17-а позиция във волната програма. Фейгин изпълни своето съчетание без грешка и събра 173.55 точки.

18-годишната фигуристка бе 17-а и в Сайтама (Япония) през 2019 г. Самата надпревара в Стокхолм, Саша определя като изключително трудна. Освен голямата конкуренция, българката среща и други необичайни обстоятелства, които през годините не е усещала.

"Самото състезание беше много напрегнато и заради мерките и като цяло, че нямаше публика, която да ни подкрепя. За нас подкрепата е наистина много важна. Тя ни дава малко повече увереност, емоция и ни мотивира. Дава ни онзи стимул. Освен това, като цяло нямахме и много състезания през годината, за да се подготвим. А всяко едно състезание дава малко повече увереност и спокойствие във всяко едно изиграване, затова този сезон беше изключително сложен."

Снимка: bTV

Последното българско участие на олимпийски игри във фигурното пързаляне е през 2006 година в Торино, където Албена Денкова и Максим Стависки станаха пети при танцовите двойки, Иван Динев се класира 17-и при мъжете, а Румяна Спасова и Станимир Тодоров 19-и при спортните двойки. Саша си спомня с усмивка за всичкия труд през годините. Удовлетворена е от факта, че в последната толкова трудна година, тя й нейните треньори успяват да следват и изпълнят голямата цел.

"Това състезание беше най-важното за целия сезон и като цяло, тъй като това са квалификациите за олимпийските игри. Наистина съм много благодарна, че успяхме да се подготвим правилно. Треньорите знаеха как да го направят, за да бъда уверена и спокойна за световното първенство. Това е заслуга на всички нас и не мога да опиша колко съм благодарна на всеки един от тях. Надявам се да продължаваме да работим, да се надграждаме и да постигаме още по-големи успехи.", каза още Фейгин.