на живо

Алжир на прага на огромен провал след шокираща загуба от Екваториална Гвинея

"Лисиците" вече се нуждаят от задължителна победа срещу Кот д'Ивоар в четвъртък

Алжир на прага на огромен провал след шокираща загуба от Екваториална Гвинея

Екваториална Гвинея поднесе най-голямата изненада от началото на 33-ото издание на турнира за Купата на африканските нации, побеждавайки носителя на трофея от 2019 г. Алжир с 1:0 в двубой от Група 5.

"Лисиците" от Северна Африка се нуждаеха от успеха, след като се провалиха и в откриващия си мач от надпреварата в Камерун, регистрирайки нулево равенство срещу Сиера Леоне. Те обаче отново не показаха страст и най-вече вяра в своите способности, допускайки първото си поражение от над три години и едва второ в 45 срещи под ръководството на селекционера Джамел Белмади. За "пустинните воини" предстои грандиозен сблъсък с другия фаворит в групата Кот д'Ивоар, в който победата е единствената им алтернатива за класиране в следващата фаза.

Снимка: Getty Images

За Екваториална Гвинея успехът на ст. "Япома" е един от най-величествените във футболната историята на малката централноафриканска държава, чиято територия може да се побере 100 пъти в тази на Алжир, а разликата в населението на двете страни е над 40 млн. души.

В крайбрежния град Дуала, Алжир завърши срещата с едва три точни удара от тринайсет опита за отбелязване на гол. Попадение на Багдад Бунеджа за "зелените" в 23-ата минута бе отменено, поради засада, а малко преди това негов изстрел бе избит от голлинията.

До края не само, че "лисиците" не създадоха достатъчно на брой чисти голови положения, но дори се наложи вратарят им Райс Мболи на два пъти да прави страхотни спасявания при удари на полузащитника Пабло Ганет и появилия се на смяна нападател Луис Нлаво след почивката.

Снимка: Reuters

Екваториална Гвинея, чийто състав по неофициални данни има пазарна стойност от 6 млн. евро, срещу 187 млн. за отбора на Алжир, отбеляза победния гол в 70-ата минута. Точен бе централният защитник на четвъртодивизионния испански клуб "Антекера" Естебан Ороско. Той осигури един от най-гръмките успехи във футболната история на своята страна, която има успехи срещу Тунис и Сенегал в предходните си две участия на турнира за Купата на Африканските нации, при които достигна четвъртфиналите - през 2012 г., и полуфиналите през 2015-а.

Снимка: Getty Images

Чрез успеха "националният гръм" излезе на второ място в класирането на групата с три точки. Лидер е Кот д'Ивоар с четири, трети е Сиера Леоне с две точки, а грандът Алжир е последен със само една точка. Всеки от четирите отбора запазва шансове за продължаване напред, а "лисиците" може да отпаднат след груповата фаза за трети път в последните пет издания на надпреварата.

Снимка: Getty Images