на живо

Аманда Стейвли - финансистката, която разбуни духовете в английския футбол

Преди 14 години блондинката отказва годежен пръстен от принц Андрю, а сега иска да седне на трона на Висшата лига

Преди 14 години симпатична млада дама отказва предложението да стане принцеса и... приказката започва!

Тя е Аманда Стейвли - британска красавица, одобрена от кралица Елизабет и принц Филип за съпруга на техния син и в момента шести претендент за трона принц Андрю. Животът в Бъкингамския дворец обаче не блазни родената в Йоркшир блондинка. Вместо да следва задължителния за кралското семейство протокол, да ходи по събития и да бъде преследвана от папараците, блондинката решава да хване трудния път.

Бизнес нюхът и добрата реакция в напрегнати ситуации са в кръвта на Аманда. Дядо ѝ е основател на верига от букмейкърски пунктове, които постепенно се превръщат в най-печелившите в Донкастър. "От него съм научила всичко. Винаги се питам какво би направил той в даден момент", разказва тя.

По време на ученическите си години тя припечелва допълнителни джобни пари с работа като модел. Занимава се и с конна езда, към която я насочва майка ѝ Лили - шампионка в прескачането на препятствия.

На 22 години Аманда започва първия си бизнес - купува ресторант със заем в размер на 180 хил. паунда си между Кеймбридж и Нюмакет. Става всяка сутрин в 4:00, а до края на деня работи като сервитьорка. "Живеех за това мое начинание. Мислех, че един ден ще ми е от полза", спомня си тя.

Стейвли няма представа колко права е! Именно в този период тя влиза във връзка със семейства, свързани със шейха на Дубай. Те посещават ресторанта ѝ и скоро я включват в проект, свързан с подпомагането на млади предприемачи.

Аманта затваря ресторанта през 2000 г. и се захваща с нов проект, свързан с разрастващите се тогава интернет, чиято стойност е близо 10 млн. паунда. Междувременно започва и да търгува с различни акции и да инвестира суми в различни биотехнологични компании.

Блондинката вече е спечелила доверието на бизнес акулите не само във Великобритания, а и по цял свят. В новия ѝ проект инвестира дори кралят на Йордания. Това забележително изкачване ѝ носи титлата - Най-успешна бизнесдама. 

Именно крал Абдула я запознава с принц Андрю през 2001 г. Шест месеца след като първи път се здрависват, той я кани на среща. Двамата изглеждат като перфектната двойка. Всички знаци сочат, че Аманда ще помаха от балкона на Бъкингамския дворец скоро, докато... тя не отказва годежния пръстен.

Решението ѝ шокира както медиите, така и роднините ѝ, които от ранна възраст ѝ повтаря, че трябва да се омъжи за точния човек. Майка ѝ не може да си обясни защо красавицата не е била съгласна да се сроди с кралското семейство.

"Свързването на името ми с кралската фамилия ме направи жертва на хора, в които не искам да имам нищо общо. Не беше добре и за компанията ми. Андрю е страхотен човек! Грижа ме е за него! Но, ако се бях омъжила за него, щях да разочаровам себе си", твърди Аманда. 

Трудолюбието ѝ обаче дава плодове. След срива на борсите и провала в новото ѝ начинание, Аманда се насочва към Дубай. Там започва работа по специалността си - финансово консултиране. Русокосата красавица се адаптира добре в новата ситуация, а консервативните ѝ шефове са очаровани от начина, по който показва уважение към местните нрави.

Една от най-големите сделки, сключени с нейна помощ, е закупуването на основния пакет акции на "Манчестър Сити" от шейх Мансур за 210 млн. паунда. Според информациите в британската преса, нейната фирма прибира от сделката около 30 млн. паунда.

Сега близката приятелка на британския премиер Тереза Мей се е насочила към сделка с футболни клубове, но само за лично ползване. В "Нюкасъл" тръпнат в очакване на предложението ѝ, като слуховете твърдят, че Аманда е готова да извади 300 млн. паунда, за да придобие клуба. 

На "Анфийлд" отхвърлиха предложението ѝ да стане собственик на "Ливърпул" срещу 1,8 млрд. паунда. 

Аманда до момента показва безпогрешен нюх, що се касае до инвестиции. Вместо в корона на принцеса, тя вложи усилия, за да се превърне в една от най-успешните бизнесдами в света! Стейвли със сигурност се цели в трона, но не този, който би ѝ дала една сватба с кралска особа, а онзи, изкован от самата нея. А в момента целта ѝ е да го постови на върха на английската Висша лига.