на живо

Млад американец изпоти Роджър Федерер

Неочаквано трудно начало за швейцареца в САЩ

Reuters

19-кратният носител на титли от Големия шлем Роджър Федерер започна с неочаквано труден успех участието си на Откритото първенство на САЩ по тенис. Швейцарецът победи с 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4 19-годишния американец Франсис Тиафо, а двубоят продължи 2 часа и 41 минути.

Тиафо взе първия сет, след като успя да осъществи пробив още в откриващия гейм на мача. Във втория и третия сет Федерер вдигна нивото си на игра и за едва 61 минути обърна хода на мача и поведе с 2:1 сета.

Двубоят изглеждаше, че ще приключи съвсем скоро, но Тиафо успя да спечели пет поредни гейма в четвъртия сет и така прати мача в решителен пети сет.

Снимка: Reuters

В него Маестрото направи пробив за 3:1, задържа подаването си за 4:1 и изглежда устремен към успеха, но младият му противник отново намери сили да отговори и направи пробив, с който намали изоставането си на 4:5 гейма.

Десетият гейм, в който Тиафо сервираше, тръгна лошо за него и след форхенд в мрежата Федерер поведе с 30:0. Швейцарецът получи две точки за спечелване на мача при 40:15 и макар американецът да успя да отрази първата, при втората той капитулира.

В следващия кръг Федерер ще играе с победителя от срещата между Блаз Кавчич и Михаил Южни.