на живо

Американският звяр с руски паспорт

Рой Джоунс сравни Крим с Лос Анджелис, но после повтори Жерар Депардийо и Стивън Сегал

Изминаха почти 5 години, откакто емблематичният боксьор Рой Джоунс получи руски паспорт. Независимо че отдавна не е суперзвезда на ринга, бившият шампион в тежка категория остава популярен във втората си родина.

През септември 2015 г. Джоунс обеща да поднови кариерата си, да научи езика за 12 месеца, да открие собствена школа и дори да доведе за постоянно своето семейство. Към днешна дата почти нищо от списъка не е изпълнено, но за сметка на това името на американеца продължава да бъде безпощадно експлоатирано.

Джоунс разкри намерението си да смени своето гражданство на 19 август 2015 г. В този ден той се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Севастопол.

"Мисля, че ако имам руски паспорт, ще ми бъде много по-лесно да пътувам до страната. Хората тук обичат спорта, а аз обичам това място", поясни боксьорът.

Путин прие идеята, но при условие, че Джоунс обвърже значителна част от живота си с Русия. "Вашето име е достатъчно известно сред феновете на спорта и на бокса. И ако смятате да развивате различни дейности в нашата страна, с удоволствие ще изпълним искането ви".

На следващия ден Рой публично и при огромен журналистически интерес написа молбата си за гражданство. "Крим ми напомня на Лос Анджелис заради хълмовете, а времето е като във Флорида. Планини, вода - все едно живея в Калифорния. Препоръчвам да обиколите целия полуостров, защото е много красив. Шофирах два часа от Симферопол до Ялта - на места крави и овце пасяха свободно. Помислих си - леле, както правят? А най-интересно е мястото, където някога са се събрали тези три момчета от Англия, Русия и Щатите - Чърчил, Сталин и още един от Америка.

Путин? За мен е огромен успех да се запозная с него. Колкото и да слушаш за даден човек, можеш да го опознаеш едва когато го погледнеш в очите. А когато това се случи, имах много топло усещане. Усетих, че той е атлет и разбира спорта, както и много други неща".

Три седмици по-късно Джоунс получава паспорта си в присъствието на Нощните вълци (първият и най-голям клуб на рокери в Русия). Обещава да говори свободно езика до една година. Но днес може да произнесе само "Я - русский".

И това не е всичко - боксьорът обявява планове да открие верига боксови школи, да се състезава от името на Русия и дори да помогне на местните рапъри, като ги популяризира в САЩ. Но щом вълнението утихва, почти нищо от това не става реалност.

Рой отваря само една школа (в Химки) и изнася няколко лекции. На ринга излиза само веднъж (губи с нокаут от Енцо Макаринели в четвъртия рунд) и завършва кариерата си в САЩ.

"Сигурен съм, че и жена ми ще кандидатства за гражданство. Децата ми също. Бих искал да живея в Москва и Крим заради климата", споделя Рой.

Очевидно обаче близките му не споделят същия ентусиазъм и семейство Джоунс остава да живее в САЩ. Историята с Жерар Депардийо и Стивън Сегал се повтаря като под индиго.

Преди да получи руски паспорт, боксьорът дължи данъци в размер на милиони долари. Плаща ги неговият руски промоутър Владимир Хрюнов. "Отлетях за родния му град Пенсакола, за да се срещна с адвокатите му. Подписах гаранция, че ще платя 3 милиона долара - дългове на руския гражданин Рой Джоунс. Към днешна дата вече платих милион долара - разкрива Хрюнов. - Рой и съпругата му Натали присъстваха на тази среща и ми бяха много благодарни. По време на кариерата си той изкара десетки милиони. Инвестира в различни бизнес начинания, в недвижими имоти. Похарчи много пари за собствено музикално студио, което така и не излезе на печалба. Данъчните власти приспаднаха цялата сума, защото прецениха, че това не е бизнес, а хоби".

Инвестициите на шампиона в Русия също не са успешни. Той регистрира промоутърска компания и организира боксови гала вечери, но без известни имена. На 12 май фирмата поиска държавна субсидия заради кризата с COVID-19, а служителите получиха помощ в размер на 12 300 рубли. Впоследствие се оказа, че персоналът се състои от... един служител.

Последната поява на Джоунс в страната съвпадна с парада в чест на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война. Специално за случая той носеше военна шапка и гостува в местно тв шоу. Поне засега това е всичко от любовния романс между някогашния шампион и Русия.

* Заглавието е на редакцията. 

Тагове: