на живо

Анди Мъри е първият двукратен олимпийски шампион (СНИМКИ)

Шотландецът победи на финала Хуан Мартин дел Потро с 7:5, 4:6, 6:2, 7:5

Анди Мъри стана първият тенисист в света, който печели две олимпийски титли. В един изключително оспорван двубой, продължил малко над 4 часа, световният номер 2 надигра аржентинеца Хуан Мартин дел Потро с 7:5, 4:6, 6:2, 7:5 и така защити титлата си от игрите в Лондон през 2012 г.

Снимка: Getty Images

Мачът започна с пробив за Мъри при 2:0. Дел Потро успя да върне един гейм, но след това шотландецът отново поведе с 3:1. В седмия гейм Мъри отново допусна пробив, но спечели подаването на аржентинеца и да затвори първия сет.

Втората част започна с пробив за аржентинеца. Той достигна до сетбол в деветия гейм, но шотландецът успя да спечели подаването си. При третото си сервиране за спечелване на сета, Дел Потро изравни резултата.

Снимка: Getty Images

След 2:2 в третата част Мъри взе четири поредни гейма и отново поведе. В четвъртата част обаче, Дел Потро поведе с 5:3, а шотландецът сервира за оставане в сета. След четири брейкбола Мъри все пак успя да изравни отново резултата. В 12-тия гейм можеше да затвори мача, но сбърка топката. Дел Потро успя да се измъкне от един мачбол, но при втория опит на Мъри 141-ият в света се пречупи и прати топката в мрежата след бекхенд.

Във финала за бронзовото отличие Кей Нишикори се наложи над Рафаел Надал с 6:2, 6:7(1:7), 6:3.