на живо

Анди Мъри ще оглави световната ранглиста от понеделник

Милош Раонич се отказа от полуфинала срещу британеца в Париж

Getty Images

Анди Мъри със сигурност ще оглави световната тенис ранглиста от понеделник, след като противникът му на полуфинала на турнира в Париж - Милош Раонич (Канада) се отказа от мача заради контузия, съобщава Би Би Си.

Така за първи път в кариерата си 29-годишният британец ще се изкачи на върха на световния тенис, детронирайки сърбина Новак Джокович.

Досегашният номер 1 загуби срещата си от четвъртфиналите в турнира от Мартин Чилич с 6:4, 7:6(2), а спечелените точки от турнира няма да му бъдат достатъчни, за да задържи позицията си.

Мъри пък се класира за полуфинал след като победи Томаш Бердих. След отказването на Раонич, който се оплаква от болки в крака, британецът ще играе на финал в последния турнир от сериите "Мастърс" за годината срещу Джон Иснър, който победи Марин Чилич с 6:4, 6:3.

В понеделник, когато ще бъде публикувана официално новата ранглиста, Анди Мъри ще се превърне и в първият британец, оглавявал класацията след модернизирането ѝ през 1973 г.

Годината завършва отлично за Мъри, който взе участие в 11 финала на 12 турнира, в които се състезава през сезона. Той спечели 7 титли, между които и златен медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.