на живо

Болезненият път на шотландския благородник

Тенисът няма да бъде същия без Анди Мъри

Getty Images

Анди Мъри спокойно може да бъде обявен за най-великия британски тенисист за всички времена. Печели три трофея от Големия шлем, две олимпийски титли и Купа "Дейвис". Стига до номер 1 в света в зверската конкуренция на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Задържа се 37 седмици на върха. И ще се откаже от любимата игра на 31-годишна възраст.

Преди няколко часа шотландския ас свика пресконференция в Мелбърн, на която обяви, че много го боли. Боли го непрестанно през последните 20 месеца. Не може да се възстанови напълно след операцията в дясното бедро и затова спира. Иска да играе още веднъж на "Уимбълдън", но вероятно "Аустрелиън Оупън" ще бъде последния му голям турнир.

Снимка: Getty Images

Стресът и болката са неизменна част от житейския път на Анди Мъри. Едва 8-годишен оцелява в най-масовото убийство в историята на Шотландия - касапницата в Дънблейн. С 10-годишния му брат Джейми са на училище, когато 43-годишен мъж влиза и убива 16 деца и една учителка. Анди и Джейми успяват да се скрият, но никога няма да забравят ужаса.

Безспорно най-голямото постижение на 190-сантиметровия шотландец е триумфът на "Уимбълдън" през 2013 г. Тогава той стана първият британски шампион при мъжете от Фред Пери през 1936 г. Той побеждава себе си и напрежението... същото това напрежение, с което фигури като Тим Хенман и Грег Руседски не се справиха.

През 2015 г. триумфира с Великобритания на Купа "Дейвис" - постижение, за което нацията мечтаеше отново от 1936-а. Няколко месеца по-късно спечели "Уимбълдън" за втория път. Междувременно стана двукратен олимпийски шампион.

Снимка: Getty Images

Но болката се завърна в очите му през 2017 г. През последните близо две години Мъри страдаше от проблеми в хълбока, заради което се подложи на операция миналия януари. През 2018-та бившият водач в световната ранглиста игра само в шест турнира и се смъкна до номер 230. 

Ако кариерата на Анди Мъри би могла да се опише с цифри, би изглеждала така - 663 победи, 190 поражения, 45 титли и 22 загубени мача за титлата... и спечелени над 53 милиона долара от наградни фондове. 

Снимка: Getty Images

Но приносът му към общността на Острова е много по-значителен. С представянето си на корта той изминава пътя от шотландски тенисист до единствения човек, който три пъти е номиниран за спортна личност на годината в анкетата на "Би Би Си". А през 2016 г. (която е най-силната в 14-годишния му престой сред професионалистите) кралица Елизабет II го удостоява с титлата "Рицар" на Ордена на Британската империя. 

Снимка: Getty Images

Изненадващата вест за отказването му обедини целия тенис свят. Колегите му са категорични, че спортът няма да бъде същия без него. 

И всички му пожелават да се оттегли, но по своите правила... и на свещената трева на "Ол Ингланд Клъб".