на живо

Анди Робъртсън и неговите шест години до Шестата (ВИДЕО)

През 2013 г. левият бек на "Ливърпул" играе пред 200-300 зрители, сега празнува с над половин милион

Защитникът на "Ливърпул" Анди Робъртсън може би е играчът, който трябва да се гордее най-много с постигнатото по пътя към шестата купа от Шампионската лига в славната вече 127-годишна история на клуба.

Само допреди 6 сезона шотландецът носеше екипа на третодивизионния местен "Куинс Парк". Играеше пред 200-300 зрители, а сега празнува с над половин милион запалянковци, за които той е най-добрият ляв бек в света.

Откакто премина на "Анфийлд" Робо, както го наричат съотборниците му, получава похвали не само от свои, но и от врагове. През 2016 г. година последните се присмиваха на "Ливърпул" за привличането на бранителя от изпадналия "Хъл". 9 милиона евро за недоказан играч от "тигрите".

Три години работа под ръководството на Юрген Клоп и... трансферът на Робъртсън изглежда като една от сделките на века.

Футболната история на Робъртсън всъщност е била на път да приключи преди да започне. Заради слабата си физика 15-годишният Анди е освободен от гранда "Селтик" и се присъединява към аматьорския "Куинс Парк". Любопитното е, че тогава скромният клуб не може да си позволи да му плаща заплата и той е принуден да покрива сам разходите, за да поддържа своята мечта за професионална кариера.

В онзи период Робо публикува в "Туитър" нещо, което в момента изглежда комично: "Животът на тази възраст е скапан без пари. Трябва да си намеря работа".

Университетът чука на вратата на Анди, който обаче не изоставя футболната си мечта. Решен да успее, той се раздава на всяка тренировка и скоро след това е извикан в първия отбор на "Куинс Парк". Превръща се в несменяем титуляр и завършва дебютния си сезон с най-много игрови минути. Приковава вниманието на елитния "Дънди Юнайтед" и следва трансфер.

Клубът от "Танадайс Парк" завършва четвърти в шотландското първенство, а Робъртсън, Райън Гоулд, Стюарт Армстронг и Гари Макей-Стивън попадат в полезрението на националния селекционер Гордън Страхан.

"Анди влезе, овладя топката и пробяга 30 ярда с нея. Сметнах го за фантастично", казва Страхан след дебюта на Робо в приятелския мач с Полша (2:1) на 5 март 2014 г.

Явно и съгледвачите на английския "Хъл Сити" са били на същото мнение, защото клубът от Йоркшир е следващото стъпало в кариерата на звездата на "Ливърпул".

В първия си сезон на "Кей Си Стейдиъм" той е използван спорадично, а "Хъл" изпада от Висшата лига. Следва традиционното прекрояване на състава, заради което Робо става титуляр. Записва силен сезон в Чемпиъншип. Кампания, в която "Сити" си осигурява завръщане в елита през плейофите.

И през следващия сезон Анди оставя добри впечатления с изявите си, но "Хъл" се оказва тотално неподготвен и отново се сбогува с Висшата лига. Не и Робъртсън.

via GIPHY

Прословутата "гегенпреса" на Клоп изисква от играчите скорост, борбеност и издръжливост. Все пак целта е топката да бъде отнета обратно колкото се може по-бързо, след като е загубена. Робъртсън пасва перфектно. Въпросът е дали има качествата за отбор като "Ливърпул". Мнозина са скептични.

Имайки предвид, че младият шотландец се конкурира за титулярно място с Алберто Морено и преквалифицирания ветеран Джеймс Милнър, едно е ясно - той ще получи повече от един шанс.

Дебютът на Робъртсън срещу "Кристъл Палас" е впечатляващ, а феновете го сравняват с легендата Роберто Карлос. Оттогава Анди има вече 78 мача за мърсисайдци във всички турнири.

"Една фантастична история, превръщаща го във вдъхновение за всички млади шотландски футболисти. Те не трябва да се отказват. Аз вярвам в играчите, които заблестяват в по-късен етап", казва настоящият селекционер на Шотландия Алекс Маклийш в деня, в който обявява Робъртсън за новия капитан.

Отхвърлен заради крехката си физика. От г-н Никой до един от най-добрите млади играчи в Шотландия. Възнаграден за лоялността си в "Хъл". От битка за оцеляване до борба за титлата във Висшата лига и европейския футболен връх.

Това е невероятната история на Анди Робъртсън и неговите шест години до купата на Шампионската лига. История за това, че никога не трябва да се предаваш. 

Снимка: Getty Images