на живо

Андреас Заклис: Класирането на България за Евробаскет 2022 е исторически момент

Росен Барчовски превръща спокойната си енергия в сила, твърди генералният секретар на ФИБА

Андреас Заклис: Класирането на България за Евробаскет 2022 е исторически момент

Андреас Заклис е генерален секретар на Международната федерация по баскетбол ФИБА. Гъркът имаше тежка задача, наследи посмъртно на поста внезапно починалия Патрик Бауман. Заклис е на 40 години, адвокат по професия. Зад гърба му е близо десетилетие, в което работи като юристконсулт във ФИБА. Потърсихме го за едно дълго планирано и очаквано интервю. С него разговаря Себастиан Чарлз.

"Класирането на България за Евробаскет 2022 е исторически момент. Това е исторически момент до следващия исторически момент. Амбициите и талантът ви са налице. Имате национален отбор, който може да изненада много хора с представянето си", споделя Андреас Заклис и добавя:

"Преминахте през много трудна група. В този национален отбор има много талантливи момчета, а по-хубавото е, че в юношеските групи има още много талант."

Заклис коментира и работата на селекционера Росен Барчовски, класирал България за трети път на европейско първенство:

"Тези негови постижения говорят сами за себе си. Следя баскетбола с шапка като зрител и фен и бих казал, че всички ние виждаме спокойната енергия, която Барчовски превръща в сила. Аз смятам, че неговото лидерство в отбора е демонстрирано през годините, сътрудничеството му с ръководството на федерацията и играчите е добро. Всичко това е много важно за един треньор на националния отбор. Задача на треньора е не само да ръководи националния отбор, но и да се води по техническата архитектура на пирамидата и федерацията на съответната държава."

Снимка: Facebook

Ще дойде ли момент, в който да видим българин в НБА след Георги Глушков? Разбира се, този въпрос го задаваме заради Александър Везенков...

"За да играеш в НБА, ти е нужна комбинация от редица фактори. Изискват се изключителни умения и упорита работа. Трябва и да уцелиш точния момент. Виждали сме много фантастични играчи, които не са успели да направят кариера в НБА и други, които пресичат Атлантиката в точния момент. Но трябва и малко късмет. Везенков е талантлив, а и характеристиките, които той притежава, отговарят на профилите на играчите, които могат да играят на всяко ниво в баскетбола. Разбира се, не бива да го натоварваме с това мое изказване. Както той, така и много други баскетболисти, без съмнение заслужават да играят в НБА. Въпрос на време е отново да видим новия Глушков в НБА."

Ще се разреши ли този вечен конфликт между ФИБА и Евролигата, от който страдат най-вече националните отбори, които не могат да ползват във важните мачове най-добрите си играчи?

"Всички национални отбори заслужават да имат своите най-добри играчи в залата. Жертвите и компромисите са незначителни и могат да бъдат направени. Няколко малки ощипвания са необходими, за да може да се каже "да" и този играч ще бъде освободен за 5 дни, за да може да отпътува и играе за националния отбор."

И големият въпрос за това лято е: ще има ли олимпийски игри в Токио?

"Игрите ще се проведат. Имахме среща с всички останали международни федерации, включително и ​​с MOK. ФИБА е една от най-големите федерации по отношение на оперативния капацитет в световен мащаб. Ние сме в много близък контакт с организаторите от Токио, както и с MOK. Уверени сме, че игрите ще се състоят, както баскетбола, така и 3x3, които ще дебютират на тазгодишните олимпийски игри. Светът просто трябва да се върне постепенно към своята нормалност, а спортът е най-доброто лекарство за това.", добави Заклис.