на живо

Андрей Гълъбинов участвал в уреден мач през изминалия сезон

Главният виновник си призна за пет нагласени срещи

Getty Images/Guliver Photos

Бившият президент на Катания Антонино Пулвиренти признал пред разследващи, че през миналия сезон е уреждал мачове в Серия "Б". В един от тях като резерва е влязъл българският национал Андрей Гълъбинов. Става въпрос за двубоя между сицилианците и отбора на Гълъбинов Ливорно, който се игра на 2-и май.

Преди седмица на Апенините бяха арестувани седем души във връзка с нагласяването на няколко мача във второто ниво на италианския футбол.

Сред задържаните бяха още вицепрезидентът Пабло Козентино, както и бившият спортен директор на Катания Даниеле Деле Кари. Целта на уредените срещи е била тимът да се спаси от изпадане.

Катания завърши на 15-о място в класирането – на две точки от плейофен мач за оставане в Серия "Б", както и на пет от 19-ото място, което щеше да изпрати отбора в третия ешалон на италианския футбол.

Разследващият прокурор по случая Джовани Салви обясни на пресконференция, че Пулвиренти е признал как е купувал мачове, започвайки от победата с 3:0 над Варезе през април. "Той го е направил, за да спаси Катания, но отрече да е залагал на въпросните срещи", разкри Салви.

Снимка: Getty Images

Двубоите, заради които избухна скандалът в Италия, са Варезе – Катания (0:3), Катания – Трапани (4:1), Латина – Катания (1:2), Катания – Тернана (2:0) и Катания –Ливорно (1:1). За всеки един от тях Пулвиренти е дал 100 000 евро. В мача на сицилианския тим срещу бившия отбор на Валери Божинов Тернана, нападателят остана на резервната скамейка.