на живо

Андрей Кузманов: 30 млн. лв. липсват от спортното министерство

Служебният министър изрази надежда наследникът му да продължи започнатите проверки

БГНЕС

30 млн. лв. липсват от спортното министерство. 25 млн. лв. са обществените поръчки и още 5 млн. по програмите. Това каза в Министерския съвет служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов, предаде репортер на БГНЕС.

Кузманов изрази и съмнение по отношение на това дали въобще е започнало и реновирането на физкултурните салони за 25 млн. лв.

"Пуснали сме проверка и сме ги дали на НАП, защото нашето министерство не е разследващ орган, ние можем да констатираме, което е в нашата компетенция.", обясни той и добави: "Аз представих договори и други неща, които показаха какво е вършено в Министерството: че не е мислено за спорта, а за други работи. Под въпрос е къде са отишли 30 млн. лв. от общо 60 млн. лв. бюджет на Министерството."

Снимка: БГНЕС

Кузманов изрази надежда евентуалният му наследник от партията "Има такъв народ" Радостин Василев да продължи започнатите проверки във ведомството, както и последният да е по-компетентен от него и припомни, че той е бил обвинен в некомпетентност, но когато предал договорите, изведнъж станал по-компетентен.

"Който иска да открие, има много други неща, които ще се разберат след няколко дни. Съжалявам, че нямаме време.", допълни Кузманов.

Снимка: БГНЕС

Той припомни, че 25 млн. лв. са били изплатени авансово на няколко фирми за реновиране на физкултурни салони в периода 23-29 декември 2020 г.

"В деня на подписване на договора, има подписан анекс, защото в договора са написани вместо банкови гаранции, са застраховани. В анекса застраховането не е упоменато. Това означава, че в случай, че не се извърши ремонтът, държавата не може да си върне парите. Всички тези дружества са създадени в последния момент. Обединили са се. Има хора, които с няколко фирми си правят дружество, явяват се на конкурс и печелят.", посочи Андрей Кузманов.

Продължаване на започнатото от служебния кабинет от новия проектокабинет очаква също и Янаки Стоилов, който каза, че това ще бъде тест за наследника му. Същото пожела и икономическият министър Кирил Петков.