на живо

Ангел Русев спечели европейската титла по вдигане на тежести

Българинът триумфира на първенството в Москва

Ангел Русев спечели европейската титла по вдигане на тежести на първенството в Москва. Българинът беше фаворит в своята категория до 55 кг и не допусна изненада.

Той триумфира с двубой от 258 кг. В изхвърлянето русенският щангист стартира с неуспешен опит на 105 кг, но при последвалите си две излизания на подиума се справи последователно със 105 и 111 кг. Това му отреди трето място след първото движение.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by rusev 55 (@rusev_angel)

Изтласкването по традиция е по-силното движение на Русев и той го доказа в Москва. Той излезе на подиума сред последните в категорията. Още в първия си опит изтласка 140 кг., които му бяха достатъчни за златото. Вторият му опит беше на 147 кг - неуспешен. На същите килограми в третия си опит той успя, като по този начин подобри европейския рекорд за юноши, постигнат от него през 2019 г.

Сребърният медал отиде при Валентин Янку от Румъния с двубой от 248 кг, а трети Дмитро Вороновски от Украйна с 247 кг.

Снимка: Българска федерация по вдигане на тежести

Русев беше сред фаворитите за медал на европейския шампионат. Той беше с най-висока предварителна заявка сред своите конкуренти - 252 кг в двубоя. С 5 кг повече от втория. 

Това е втора титла за България от шампионата в Русия, който се провежда в Двореца на художествена гимнастика "Ирина Винер-Усманова". Вчера (3 април) 20-годишната Надежда Нгуен триумфира в своята категория до 45 кг. Среброто отиде при Ивана Петрова.

По-късно днес (4 април) в битка за медалите на европейското първенство ще излязат Мая Иванова (кат. до 55 кг) и Стилян Гроздев (кат. 61 кг).

Ангел Русев е европейски шампион за младежи до 20 г. от Букурещ през 2019 г. и носител на сребърен медал от шампионата на Стария континент за мъже през същата година. Той е възпитаник на школата на Тежкоатлетически спортен клуб „Русе“ с треньори Кръстина и Радослав Атанасови.

Снимка: Българска федерация по вдигане на тежести

За първи път от 2014 г. България има двама европейски шампиони по вдигане на тежести. Тогава в Тел Авив Ивайло Филев и Иван Марков триумфираха в своите категории.