на живо

Англия срази Швеция, световната титла е на две крачки от дома (ГАЛЕРИЯ)

"Трите лъва" победиха "трите корони" с 2:0, чакат Хърватия или Русия на 1/2-финал

Англия победи Швеция с 2:0 и се класира за полуфиналната фаза на Мондиал 2018. "Трите лъва" не оставиха шанс на коравите скандинавци и се наложиха с по едно попадение във всяко полувреме. В 30-ата минута резултата откри Хари Магуайър, а в 59-ата Деле Али удвои, оформяйки успеха за островитяните.

Така на полуфинал тимът на Гарет Саутгейт ще се изправи срещу Русия или Хърватия, които играят по-късно тази вечер в последния четвъртфинал.

Отборът на Англия не бе достигал до финалната четворка на световно първенство от 1990 г. Това ще бъде едва третото участие на "трите лъва" до тази фаза на мондиал.

Снимка: Reuters

Островитяните имаха надмощие през по-голяма част от мача. В 19-ата минута те създадоха първата голова опасност. Стърлинг получи пас от Хендерсън, след което напредна на скорост и стигна до границата на наказателното поле. Оттам той подаде на Кейн, който стреля по земя, но топката премина встрани от вратата. 

В 30-ата минута Англия откри резултата, а попадението падна след статично положение. Йънг центрира от корнер, а Магуайър засече с глава, пращайки топката в левия ъгъл. Това е първи гол на централния защитник в 10 мача за националния отбор. 

Снимка: Reuters

В края на полувремето Стърлинг пропусна две възможности да отбележи втори гол останал сам срещу Олсен. При първия опит шведският вратар спаси удара му, а при втория беше блокиран и топката излезе в ъглов удар.

Първата по-сериозна опасност шведите създадоха две минути след началото на втората част. Берг засече с глава центриране отляво, но Пикфорд спаси с лявата ръка.

В 59-ата минута Англия стигна до втори гол. Лингард центрира към далечната греда, където Али изскочи зад гърба на отбраната и стреля с глава отблизо.

Снимка: Reuters

Три минути по-късно Пикфорд отново се намеси отлично и изби удар на Клаесон, след което Хендерсън блокира добавката на шведския национал.

Десет минути след това Пикфорд отрази и удар на Берг, който стреля добре от десетина метра.

До края двата отбора намалиха темпото, не създадоха опасни ситуации пред двете врати и след успех с 2:0 Англия се класира за полуфиналите на шампионата в Русия.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

lineups

Тагове:

световно 2018