на живо

В Англия публикуваха писмото на БФС и припомниха провиненията на българските фенове

"Би Би Си", "Мирър" и други издания обърнаха внимание на случая

Getty Images

Водещите медии в Англия обърнаха сериозно внимание на писмото на президента на БФС Борислав Михайлов до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис във връзка с публичните коментари на селекционера Гарет Саутгейт и неговите очаквания за расистки обиди по адрес на футболистите му в предстоящата европейска квалификация в София.

В петък в официално писмо до УЕФА с копие до Английската футболна асоциация, Михайлов изрази възмущението си и определи изказванията на селекционера на "Трите лъва" като "безпочвени, неуместни и излишно нагнетяващи обстановката".

Българските фенове попаднаха под светлините на прожекторите, след като роден привърженик, пропътувал разстоянието от София до Лондон, за да гледа мача на "лъвовете" на "Уембли", бе изведен от спортното съоръжение и предаден на полицията след неприемлива обида към Рахийм Стърлинг.

Това отприщи нова дискусия за евентуални наказания, които националният тим би понесъл, сред които е и затваряне на целия стадион за домакинството на Англия на 14 октомври. 

"Би Би Си", "Мирър", "Сън" и други издания цитираха писмото на Михайлов и припомниха стари провинения на българските фенове, като глобата в размер на 40 000 евро от 2011 г., когато в София Ашли Йънг, Тио Уолкът и Ашли Коул бяха обект на маймунски скандирания.

Не бяха подминати и наказанията на "Левски" и "Локомотив" Пловдив от това лято заради расистко поведение на феновете на двата тима в мачове от квалификациите за Лига Европа.

От УЕФА трябва да се произнесат в близките дни за санкцията на България. В европейската централа със сигурност ще вземат предвид и поведението на феновете в предните мачове, които "лъвовете" изиграха. Те вече бяха наказани за 2 провинения.

При гостуването на България на Чехия (загуба с 1:2), в трибуните за родни фенове бе видян националистически символ. От европейската централа наложа частично затваряне на стадиона (5000 места) за домакинството срещу Англия.

По време на мача срещу Косово в София, от трибуните се чуха възгласи - "Убий шиптъра!". Този призив се използва често от сърбите след отделянето на най-новата държава в Европа. Това доведе до още едно частично затваряне (3000 места) за домакинството срещу Чехия на 17 ноември.

Снимка: Reuters

Заради насъбралите се инциденти, новото провинение може да донесе доста по-сериозна санкция. Според правилника на УЕФА, националите могат да бъдат наказани с мач пред празни трибуни, а Българският футболен съюз ще трябва да заплати 40 000 евро.

На затворените седалки трябва бъде разпънат банер с надпис "EqualGame".